Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forældre beholder børns boliger og opheder boligmarkedet

Forældrekøb er usunde for markedet, hvis forældre ikke sælger boligerne, når børnene er flyttet, mener bank.

Langt de fleste forældrekøb finansieres efter den lukrative virksomhedsordning, der blandt andet giver forældrene et ekstra højt rentedrag. Arkiv. Free/Www.colourbox.com
Langt de fleste forældrekøb finansieres efter den lukrative virksomhedsordning, der blandt andet giver forældrene et ekstra højt rentedrag. Arkiv. Free/Www.colourbox.com

København. Forældre, der køber en lejlighed til deres børn, mens poderne studerer, beholder i stigende grad boligen, efter at børnene er færdige med studierne og er flyttet et nyt sted hen.

Det skriver Politiken.

Den tendens er med til at gøre boligmarkedet ustabilt og usundt, advarer Nordea.

- Vi har fået et element af spekulation på boligmarkedet, som vi ikke mener er særlig sundt; vores anbefaling er, at man køber bolig for at bruge den, ikke for at spekulere, siger Lise Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit, til Politiken.

- Selv om priserne stiger, er der næsten ingen ejerlejligheder til salg i de store byer. Det skyldes også, at forældrene holder på lejlighederne, selv om børnene er flyttet ud, fordi de regner med, at de kan få en bedre pris senere, tilføjer hun.

Ifølge Lejernes LLO stiger antallet af forældrekøbte lejligheder, der bliver lejet ud på det frie marked på korte og tidsbegrænsede kontrakter.

- Det er katastrofalt for lejeboligmarkedet, at vi får flere tidsbegrænsede lejemål, og det skaber utryghed, når man bor i en lejlighed, at man så ikke kan regne med at blive boende, siger LLO's cheføkonom, Jesper Larsen, til Politiken.

36 procent af ejerlejlighederne i København er lige nu beboet af lejere - og ikke af ejerne selv, viser tal fra Danmarks Statistik.

Ejendomsmæglerkæden Home opgør, at 15 procent af handlerne i København er forældrekøb. I Odense er 45 procent af Homes handler forældrekøb.

Langt de fleste forældrekøb finansieres efter den lukrative virksomhedsordning, der blandt andet giver forældrene et ekstra højt rentedrag, foruden fradrag for de obligatoriske fællesudgifter, der følger med den nyindkøbte lejlighed - og så slipper forældrene for at betale ejendomsværdiskat.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.