Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forældre afviser tidlig skolestart

Et års tidligere skolestart ville sende danske børn til tops i PISA-undersøgelserne, men det er ikke et godt argument for at indføre det, mener Skole og Forældre.

Børn skal have lov til at være børn, og idéen om et års tidligere skolestart skal ikke blot handle om at ligge i top på de internationale ranglister.

Det mener formanden for landsforeningen Skole og Forældre, Mette With Hagensen, på baggrund af en ny analyse fra Kraka, der ifølge Politiken viser, at danske elever kan blive blandt de bedste i verden i læsning og matematik og kravle et væsentligt stykke op ad PISA-listen, hvis de starter et år tidligere i skole.

»Vi skal ikke drive skole for at forbedre en PISA-placering. Hvis der var nogle faglige og pædagogiske argumenter for, at vi skulle starte tidligere i skole, så kunne vi da snakke om det. Men præmissen om, at vi skal have tidligere skolestart for at klare os bedre i Pisa, holder ikke,« siger hun.

Mette With Hagensen vil hellere måle ud fra, om skolebørnene rykker sig fra gang til gang, og ikke om Danmark ligger nummer ti eller 15 på listen. Hun understreger samtidig, at landets børnehaver er begyndt at have mere og mere fokus på læring, så børnene bliver skoleparate i løbet af det sidste børnehaveår.

»Hvis vi forestiller os, hvad børnene skulle lave i løbet af et ekstra skoleår som fire-femårige, så er der meget af det, der allerede foregår i børnehaven i dag. Danske børn er jo allerede institutionaliseret, for det er meget få børn, der ikke går i børnehave. Det er vigtigt, at børn får lov til at være børn, og det giver også en værdi, hvis de har beskidte flyverdragter,« siger forældreformanden.

Hun hæfter sig desuden ved, at de finske børn, der er højdespringere i mange af de internationale undersøgelser, ligesom de danske børn først starter i skole, når de er seks år. Fokus bør i stedet lægges på indholdet af undervisningen, og Mette With Hagensen sætter sin lid til den kommende folkeskolereform.

»Nogle af elementerne er jo netop med i reformen som eksempelvis mere tid sammen med lærerne og i det hele taget mere undervisningstid,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.