Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forældede journalregler skader patientbehandlingen

Selv om en patient ønsker, at lægen kigger i den elektroniske journal, kan det være ulovligt.

København: Selv om man som patient selv beder en læge om at logge ind i ens elektroniske journal og kigge på for eksempel røntgenbilleder, er det ulovligt, medmindre man er i såkaldt akut behandling hos lægen.

Reglerne er forældede og administreres så stramt af regionerne, at det går ud over patienterne, mener både patientforeninger, speciallæger, forskere og Lægeforeningen. Det skriver Jyllands-Posten lørdag.

- Én læge kan ikke vide alt om alle sygdomme, siger Patientforeningens landssekretær, Niels Jørgen Langkilde, til Jyllands Posten.

- Derfor kan patienten have behov for at bede en anden læge om at kigge i sin journal, og det bør selvfølgelig være muligt, uden at lægen risikerer påtaler og fyringer, siger han.

Flere læger har ifølge avisen i den seneste tid fået påtaler af regionerne for at kigge i de elektroniske patientjournaler, selv om patienten har ønsket det.

Desuden kritiserer både læger, patienter og forskere, at patienter risikerer at få en dårligere behandling, hvis de henvises til privatpraktiserende reumatologer og neurologer, end patienter der henvises til reumatologer og neurologer på sygehusene.

Det skyldes, at de privatpraktiserende ikke må få adgang til regionernes elektroniske patientjournalsystemer. I stedet henvises de til sundhed.dk, som hverken indeholder skannings- eller røntgenbilleder.

Loven er håbløs, mener Kristjar Skajaa, der er leder af Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

- Det kan få forfærdelige følger for patienten, hvis lægen ikke får de nødvendige oplysninger om det behandlingsforløb, en patient har været igennem, siger han til Jyllands-Posten.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil ikke afvise, at lovgivningen bliver ændret, men understreger, at reglerne skal beskytte patienter mod misbrug.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.