Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

For første gang i ti år eksploderer sommerhussalget

Ikke siden finanskrisen for cirka ti år siden er der solgt så mange sommerhuse som den seneste måned.

Ringkøbing. Til salg-skiltene pilles i øjeblikket ned foran flere og flere sommerhuse rundt i hele vandkantsdanmark.

I maj blev det solgt over 1000 sommerhuse. Det er på et niveau, der ikke er set lignende siden før finanskrisen for omkring ti år siden.

I alt 1069 sommerhuse skiftede hænder i maj, viser en opgørelse fra boligportalen Boligsiden.dk. Det er mere end 300 flere end i samme periode sidste år og en stigning på 40 procent.

Eksplosionen i sommerhussalget kommer i kølvandet af flere ændringer for sommerhusejere. Folketinget vedtog således tidligere i år at øge realkreditbelåningen på lån til sommerhuskøb fra 60 til 75 procent. Dermed blev det fra 1. maj billigere at låne penge til køb af en fritidsbolig.

Samtidig betyder den nye planlov, at landets stadigt flere pensionister nu må bo i deres sommerhus hele året efter blot et enkelt års ejerskab. Før skulle man eje sit feriehus i otte år, før man kunne sætte navneskiltet permanent op på postkassen ude i klitterne.

- Holder salget det nuværende niveau for de første fem måneder af året, så bliver maj ikke kun den bedst sælgende måned siden før finanskrisen, men 2017 bliver også det år med mest aktivitet på sommerhusmarkedet, siger kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, Birgit Daetz.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er glad for, at det er lykkedes at sætte fut i feriehussalget.

- Det er super glædeligt, at det er lykkedes at sætte mere gang i sommerhusområderne, hvor der har været mange huse til salg i lang tid. Det sætter også skub i omsætningen hos lokale håndværkere, der skal renovere nogle af husene og hos købmanden og restauranter. Det er kort og godt med til at skabe udvikling og økonomisk vækst flere steder i Danmark, siger han.

Det øgede salg er bredt fordelt på områder i hele landet. Størst er stigningen i Knebel på Mols, hvor salget steg i maj med 62 procent. Med i Top 5 er også Holbæk på Vestsjælland, Blåvand i Vestjylland, Otterup på Nordfyn samt Hornbæk på i Nordsjælland.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.