Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Folketinget giver grønt lys til førerløse busser

Forsøgsordning med selvkørende køretøjer har bred opbakning i Folketinget. Radikale vil have København med på forsøget.

De førerløse busser er allerede på gaden i Washington D.C, Helsinki og Lyon. Nu vil Vesthimmerland, Aalborg og Hørsholm - og måske også Købehavn - med på vognen. AFP PHOTO / KARIM SAHIB
De førerløse busser er allerede på gaden i Washington D.C, Helsinki og Lyon. Nu vil Vesthimmerland, Aalborg og Hørsholm - og måske også Købehavn - med på vognen. AFP PHOTO / KARIM SAHIB

Bussen kører op til stoppestedet. Den holder ind, og du springer på. Der er ingen chauffør, men bussen kører ufortrødent videre.

De førerløse minibusser kører allerede rundt i Helsinki, Washington D.C og Lyon og nu skal Danmark med på vognen.

Et lovforslag fra transportminister Ole Birk Olesen (LA) skal åbne op for en forsøgsordning, som kommunerne kan tilmelde sig. Vesthimmerland, Aalborg og Hørsholm har allerede budt ind, og nu vil De Radikale have København med.

Bred politisk opbakning

Lovforslaget møder bred opbakning hos folketingspartierne.

»Det her er en spændende udvikling, som vi skal være med på. Det kan være med til at højne trafiksikkerheden, der er miljømæssige fordele og det kan være godt på sigt i forhold til trængslen i byerne,« siger Lea Wermelin (S), der sidder i transportudvalget.

Også i Dansk Folkeparti er man positivt stemt.

»Da den første bil blev præsenteret rystede folk også på hovedet. Da menneskene begyndte at flyve, var det helt galimatias. Selvfølgelig skal vi da tage imod de her nye innovative tiltag,« siger transportordfører Kim Christiansen (DF).

Vesthimmerlands Kommune forsøgte i juli 2016 at lancere et forsøg med den såkaldte »Olli«, en selvkørende minibus, der allerede er på gaden i blandt andet Washington D.C.. Forsøget blev dog kvalt i fødslen. Den danske færdselslov kræver nemlig, at ethvert køretøj skal føres af en fysisk person. Det glæder derfor borgmester Knud Kristensen, at der nu ser ud til at ske noget, så de kan få Olli på gaderne.

»Det viser, at det arbejde der er blevet gjort indtil nu, ikke har været forgæves. Det er selvfølgelig rigtig godt. Uanset hvordan og hvorledes kommer det her på et tidspunkt, vi er nok bare lidt forud,« siger Knud Kristensen (K), borgmester i Vesthimmerland Kommune.

Mere eller mindre trængsel?

Bilisterne i og omkring København spilder årligt ni millioner timer på at sidde i kø.

De Radikale mener, at den nye teknologi kan bidrage til at løse udfordringer som trængsel på vejene og mangel på p-pladser. Derfor vil de have København med i forsøgsordningen.

En endnu ikke offentliggjort prognose fra Vejdirektoratet viser dog, at trængslen vil stige med op mod 15 procent i hovedstadsområdet, hvis alle biler bliver førerløse. Det skriver Ingeniøren.

Berlingske kunne ikke få fat på Københavns Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (EL), men hans pressechef Morten Rixen siger, at borgmesteren er generelt skeptisk overfor selvkørende biler. Han mener ikke nødvendigvis de er en fordel, da de kan føre til mere trængsel, ikke mindre.

Det forstår De Radikale ikke.

»Grunden til at vi har stillet forslaget, er netop for at få nogle erfaringer. Blandt andet for at finde ud af, om det her giver mere eller mindre trængsel. Jeg kan ikke se, hvordan det skulle give mere trængsel, men lad os da lade det komme an på en prøve,« siger Mette Annelie Rasmussen (R), Teknik- og Miljøordfører.

Lovforslaget åbner indtil videre op for at tillade forsøg med selvkørende biler på de såkaldte niveauer 3 og 4. Indtil nu er der kun tilladelse til biler på niveau 1 og 2. Flere partier udtrykker allerede nu visioner for en fremtid, hvor det er tilladt med selvkørende biler på niveau 5 - her er bilerne fuldt selvkørende på alle strækninger og under alle forhold. Se grafikken herunder.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.