Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Folketinget fik forkerte svar i Tibetsagen, erkender politichef

Politidirektør Thorkild Fogde så først omstridt ordre om indgreb mod demonstranter i 2015.

Politiets opførsel ved tre kinesiske besøg endevendes af Tibetkommissionen. Torsdag afhøres rigspolitichefen og politidirektører i København (arkivfoto). Free/Kristian Kirk Mailand/maimento
Politiets opførsel ved tre kinesiske besøg endevendes af Tibetkommissionen. Torsdag afhøres rigspolitichefen og politidirektører i København (arkivfoto). Free/Kristian Kirk Mailand/maimento

Folketinget fik helt forkerte oplysninger fra Københavns Politi om, hvordan et kinesisk statsbesøg blev håndteret i 2012.

Det siger politidirektør Thorkild Fogde torsdag under en afhøring i Tibetkommissionen.

Et helt centralt dokument i sagen er politiets såkaldte operationsbefaling. Heri står, at demonstranter ikke må ses af præsidenten og hans kortege.

Imidlertid har Folketinget fået en anden historie.

- I min optik strider det direkte imod det, man tidligere har fortalt i 2012, at der selvsagt ikke var taget initiativer i den retning, siger Thorkild Fogde.

Dermed henviser han til et af flere svar til Folketinget. Politikerne ville høre, om der var givet instruks om at begrænse ytringsfriheden og forsamlingsfriheden.

"Københavns Politi har i den forbindelse oplyst, at det selvsagt ikke er tilfældet," lød det i svaret på spørgsmål 877.

- Det er i direkte strid med det, man har meddelt Folketingets retsudvalg, siger Thorkild Fogde om et særligt afsnit i operationsbefalingen.

Han lægger vægt på, at afsnittet var opsigtsvækkende, når man kendte til kritikken af politiets adfærd.

Fogde så først befalingen 30. september 2015, oplyser han.

Tidligere havde blandt andre en erfaren jurist i Københavns Politi haft befalingen mellem hænderne. Men han havde overset de opsigtsvækkende afsnit, har han oplyst.

Thorkild Fogdes optræden under afhøringen står noget i kontrast til hans forgænger på posten og i stolen i kommissionen.

Johan Reimann har understreget, at det slet ikke er bevist, at der er givet en generel ordre om et ulovligt indgreb. Det særlige afsnit i befalingen har han betegnet som "mystisk".

Thorkild Fogde besluttede at tage affæren efter Østre Landsrets dom i september 2015. Nogle Tibet-aktivister havde anlagt sag mod politiet.

Landsretten kritiserede flere indgreb mod ytringsfriheden. Derfor tog politidirektøren en stak papirer med hjem på weekend.

Dommen rimede ikke med en redegørelse, som den ansvarlige for operationen, Claus Hjelm Olsen, havde skrevet.

- Jeg lægger de to dokumenter ved siden af hinanden og ser, at de ikke begge kan være rigtige, siger Fogde.

Ifølge forgængeren, Johan Reimann, er netop Claus Hjelm Olsen blandt de dygtigste og mest pålidelige politifolk i Danmark.

 

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.