Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Folkeskoler afkorter skoledagene

121.000 elever har i 2017 fået skoledagen afkortet. Skolerne benytter sig af en særlig paragraf.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

København. Landets folkeskoler er godt i gang med at gøre skoledagen kortere for en stor del af eleverne.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Ifølge en undersøgelse, som Epinion har lavet for Undervisningsministeriet, svarer 43 procent af skolerne, at de nu anvender en særlig paragraf i folkeskoleloven, til at skære ned på den understøttende undervisning.

Det gælder blandt andet for lektiecaféer og leg og bevægelse, som blev indført med skolereformen som en del af de længere skoledage.

I stedet sætter skolerne to lærere på i fagtimerne, og ifølge undersøgelsen er skoledagen i 2017 på den måde blevet afkortet for 121.000 elever mod 87.000 i 2016.

Da skoledagen først og fremmest afkortes i de mellemste og ældste klassetrin, mener undervisningsminister Merete Riisager (LA), at der er grund til at holde øje med skolernes brug af paragraffen.

»Forventningen var, at den ville blive brugt på indskolingsdelen, men der er tilsyneladende en større efterspørgsel til fleksibilitet, end man havde forventet,« siger hun.

Forskerne er uenige om gavnligheden af de kortere skoledage.

Spørgsmålet er, om skolernes praksis er med til at underminere skolereformen, der skal øge elevernes faglighed blandt andet gennem længere skoledage.

Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, er skeptisk over, at skolerne skærer i den mere bløde del af undervisningen.

»Det underminerer den grundlæggende tankegang i skolereformen. Risikoen er, at eleverne får mere af det, som de ikke ønsker,« siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.