Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Folkekirkens udgifter er taget på himmelflugt

Kirkeflugten hærger, men udgifterne til at drive landets kirker er steget markant siden år 2000. Det er især lønudgifter til korsangere, organister og gravere, der koster.

Mens stadig flere melder sig ud af folkekirken, er udgifterne til at drive landets kirker steget markant siden år 2000. Det er især den løbende drift og lønudgifter til korsangere, organister, gravere og andre funktionærer, der sender omkostningerne på himmelflugt.

Det bekymrer biskop i Haderslev Stift, Niels Henrik Arendt.

»Det er en økonomisk dødsspiral, for hvis man fortsat lader kirkeskatten stige for at finansiere de stigende udgifter, sætter vi måske gang i en udmeldelsesbølge. På et tidspunkt kommer det til at ramme kirkekasserne i nakken,« siger han.

Nye tal fra Ministeriet for Kirke og Ligestilling viser, at den samlede lønudgift til kirkefunktionærer er steget med 24 procent fra 2000 til 2010, når tallet renses for inflation efter forbrugerprisindekset. Bruges Finansministeriets lønindeks som målestok, er stigningen på 16 procent. Kirkeministeriet opgør ikke antallet af ansatte og kan ikke svare på, om stigningen skyldes voksende lønudgifter eller flere ansættelser.

Behov for nytænkning

Det er år for år blevet dyrere at være medlem af folkekirken, der i dag inddriver kirkeskat for over 600 mio. kroner mere end ved årtusindeskiftet. Den udvikling kan ikke fortsætte meget længere, vurderer Peter Christensen, der er tidligere amtstiftsmand og afdelingschef i Rigsrevisonen samt nuværende formand for Selskab for Kirkeret.

»Der er behov for nytænkning af folkekirkens organisation og varetagelse af opgaver. Der mangler mekanismer i både struktur og økonomi, der kan sikre, at der i langt større omfang tages skyldige økonomiske hensyn ved udførelsen af opgaverne,« siger Peter Christensen.

Det er landets 1.780 menigshedsråd, der tager beslutninger om kirkens økonomi. De er organiseret i Landsforeningen af Menighedsråd, og her medgiver formanden, Inge Lise Pedersen, at det i længden »ikke er holdbart, at lønudgifterne fortsætter med at stige.«

Kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (R) er bekymret og skriver i en mail til Berlingske: »Der er for mig ingen tvivl om, at folkekirken de kommende år står foran en stor udfordring for på længere sigt at få bedre sammenhæng i økonomien.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.