Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Følelsen af ensomhed rammer oftest i selskab med andre

Danskerne føler sig oftest ensomme, når de er sammen med nye mennesker, viser ny undersøgelse.

Hver sjette føler sig ofte eller meget ofte ensomme til arrangementer med mennesker, de ikke kender (arkivfoto). Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson
Hver sjette føler sig ofte eller meget ofte ensomme til arrangementer med mennesker, de ikke kender (arkivfoto). Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Følelsen af at være ensom rammer oftest, når vi sidder i selskab med mennesker, som vi ikke kender.

Således svarer hver sjette i en ny undersøgelse, at de ofte eller meget ofte føler sig ensomme til arrangementer, hvor de ikke kender andre.

Det er analysefirmaet Wilke, som har lavet undersøgelsen for Mary Fonden og Folkebevægelsen mod Ensomhed.

Kommunikationschef i Mary Fonden Heidi Krumhardt Mortensen er overrasket over, at ensomheden rammer i selskab med andre.

»Det er tankevækkende, for det er der, vi kan gøre noget ved at få øje på dem, der står alene,« siger hun.

Undersøgelsen kommer i forbindelse med, at kampagnen »Danmark spiser sammen« afholdes i denne uge. Her sættes fokus på, hvordan man kan mødes omkring måltidet.

Imens 17 procent ofte føler sig alene i selskab med nye mennesker, er det kun ti procent, som føler sig ensomme, når de er alene derhjemme.

Især når kulden og mørket tager over om vinteren, føler danskerne sig alene. Undersøgelsen viser desuden, at flere finder nytåret mere ensomt end julen.

»Det gav anledning til en række samtaler hos os, at nytår for de fleste aldersgrupper oftere er forbundet med ensomhed end jul. Det er svært at udlede noget af det.«

»Men det kan være en tese, at de fleste har en familie at holde jul med, mens nytår er noget, man holder med venner. Man sidder måske oftere alene den aften,« siger Heidi Krumhardt Mortensen.

Undersøgelsen antyder også, at danskerne i 30'erne oftere føler sig ensomme end andre aldersgrupper. Det er dog en lille gruppe i undersøgelsen.

Derfor bør det bekræftes af større undersøgelser, før man kan sige noget endegyldigt om aldersgruppen.

»Det giver os lyst til at undersøge det yderligere,« siger kommunikationschefen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.