Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fogh: Derfor tog jeg NATO-jobbet

Hans dagligdag oser af krigens død og ulykker, men det har Danmarks tidligere statsminister forliget sig med. Han lægger ikke skjul på, at han er stolt af den position, han har opnået som Natos generalsekretær.

»Verdens tyranner og terrorister har ikke respekt for at sidde i rundkreds og ryge fredspibe. De har respekt for en, der har magten til at tage kontant fat, hvis de ikke holder sig i skindet. Det er kernen i Nato. Afskrækkelsen,« siger Anders Fogh Rasmussen i et stort interview med BT.
»Verdens tyranner og terrorister har ikke respekt for at sidde i rundkreds og ryge fredspibe. De har respekt for en, der har magten til at tage kontant fat, hvis de ikke holder sig i skindet. Det er kernen i Nato. Afskrækkelsen,« siger Anders Fogh Rasmussen i et stort interview med BT.

- Jeg traf beslutningen om at tage jobbet, fordi Danmark for en gangs skyld havde en realistisk mulighed for at få en betydningsfuld, international toppost. Jeg synes nærmest, at jeg havde en forpligtelse til at tage af sted, siger Anders Fogh Rasmussen.

Vi andre husker dog stadig, hvordan han rejste verden rundt for at sikre sit kandidatur, mens han mødte kritik for ikke at være nok til stede i Statsministeriet. Et billede, der efterlod os med et indtryk af, at manden gik målrettet efter sit drømmejob. Hvordan er det så gået?

BT møder Danmarks tidligere statsminister i Natos hovedkvarter i Bruxelles. Han nærmer sig tre-års dagen som generalsekretær, og har maksimalt to år tilbage på posten.

Vi mødes ved et reserveret bord i den udendørs cafe i Nato-hovedkvarteret, som ligger få minutters kørsel fra lufthavnen i Bruxelles. Hans berømmelige punktlighed har han ikke slækket på.

Han kommer to minutter før det aftalte tidspunkt, hilser hjerteligt med et bredt væg-til-væg-smil, smider jakken og slipset og sætter sig ned. Helt fremme i sædet, og hænderne på bordet.

Har Nato ændret dig som person?

- Det synes jeg ikke. Hverken professionelt eller privat. Jeg gør brug af den samme arbejdsform, som jeg brugte derhjemme som statsminister.

Hvad er det, du kan?

- Alle beslutninger i Nato kræver enstemmighed, så jeg skal have 28 lande til at enes. Jeg tror, det er en fordel at komme fra Danmark, der har en tradition for at søge de brede løsninger. Hvis man har været leder af en mindretalsregering og oven i købet en koalitionsregering, så er man blevet vænnet til at bruge tid på at skabe opbakning til en løsning.

Her bliver vi afbrudt af tjeneren, og Fogh bestiller to danskvand på sit bedste fransk:. »Deux l’eau, s’il vous plait«. Efter en kort ordveksling og et par »oui, oui« ender vi med ½ liter til deling.

Du legede røvere og soldater som andre raske drenge, men hvornår begyndte din interesse for Nato?

- Interessen for sikkerhedspolitik voksede frem som folketingsmedlem, og selvfølgelig især, da jeg blev statsminister. Min første statsminister-beslutning af sikkerhedspolitisk karakter var at sende specialtropper til Afghanistan som en udløber af 11.september-angrebet på USA. Men det var først i de allersidste dage, før beslutningen om generalsekretær skulle træffes, at det fremstod som en realistisk mulighed.

I forbindelse med demonstrationer mod Nato-topmødet i Chicago i forsommeren, kaldte du Nato en fredsbevægelse – er det ikke lige romantisk nok?

- Nato har været garanten for fred og sikkerhed i Europa i mere end 60 år. Faktisk er det den længste periode med fred i hele Europas historie. Samtidig har Nato været rammen om en genforening af Europa efter murens fald. Det viser, at Nato er en fredsbevægelse og en succesfuld fredsbevægelse.

Men der er ikke megen fredspibe over den fredsbevægelse?

- Al respekt for fredspiber, men det er ikke det, der har skabt fred. Verdens tyranner og terrorister har ikke respekt for at sidde i rundkreds og ryge fredspibe. De har respekt for en, der har magten til at tage kontant fat, hvis de ikke holder sig i skindet. Det er kernen i Nato. Afskrækkelsen.

Hvordan er det at beskæftige sig så meget med død, krig og ødelæggelse?

- Det er selvfølgelig den ubehagelige del. Siden jeg blev generalsekretær, har jeg indledt hvert onsdagsmøde i Nato- rådet med at overbringe kondolencer til de lande i rådet, som har mistet soldater, siden vi mødtes sidst. Desværre må jeg sige, at sådan har det været hver eneste uge, og hvert tabt liv er et liv for meget. Omvendt – hvis man sagde, at vi ingenting vil gøre, hvem ville så regere verden? Det ville tyranner og terrorister, for de viger ikke tilbage fra at bruge de grusomste våben.

Hvordan har du sat dit præg på Nato indtil nu?

- Allerede som statsminister synes jeg, at der var brug for, at Nato blev frisket lidt op. (Det fremgår tydeligt, at der her er tale om en vanlig jysk underdrivelse, for kommentaren bliver fulgt at et klukkende »høhøhø«, red.)

- Jeg plejer at bruge et udtryk fra sportens verden at forklare det med: »Vi skærer fedtet væk og bygger muskler op«. Vi har fjernet overflødigt bureaukrati, og bruger i stedet ressourcerne til at gøre vore operationer mere effektive, så sikkerheden for soldaterne bliver bedst mulig.

Foghs periode som generalsekretær udløber 31. juli 2013. Den kan maksimalt forlænges med et år. Han har endnu ikke taget stilling til, hvad der skal ske til den tid. Siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.