Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Første dansker er smittet med den frygtede zikavirus

En ung dansker er blevet smittet med den frygtede zikavirus efter at have rejst i Syd- og Mellemamerika, oplyser Aarhus Universitetshospital, hvor patienten er indlagt.

Arkivfoto: Aarhus Universitetshospital
Arkivfoto: Aarhus Universitetshospital

Aarhus: På Aarhus Universitetshospital er en ung mand indlagt til ambulant behandling som den første dansker, der er konstateret smittet med den frygtede zikavirus. Det oplyser professor Lars Østergaard fra hospitalet til Ritzau.

Zikavirus regnes ikke i sig selv som meget farlig for patienten. Men virus er under kraftig mistanke for at kunne give alvorlige fosterskader, hvis patienten er gravid.

Patienten ankom på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital med influenzalignende symptomer som feber, hovedpine og muskelsmerter. En undersøgelse viste tirsdag aften, at danskeren er smittet med zika.

Patientens tilstand er god, oplyser hospitalet i en pressemeddelelse.

Zikavirus smitter gennem myg af arten aedes, men der er også rapporteret om smitte fra gravide kvinder til fosteret. Aedesmyggen lever ikke i Danmark.

I alt 27 lande, hvor aedesmyggene er udbredt, har inden for de sidste ni måneder rapporteret tilfælde af smitte med zikavirus. De fleste tilfælde er forekommet i Brasilien med anslået mellem 440.000 og 1,3 millioner tilfælde.

Sidste år blev der således rapporteret flere end 2400 tilfælde af mistanke om den neurologiske lidelse microcephalus hos nyfødte i Brasilien mod 147 tilfælde i hele 2014. Lidelsen giver for lille hovedudvikling hos barnet.

Tirsdag aften oplyste Sundhedsstyrelsen, at der ikke er fare for, at der udbryder en egentlig zikavirus-epidemi i Danmark. Gravide kvinder anbefales dog at udskyde ikke nødvendige rejser til Syd- og Mellemamerika.

Den myggebårne virus menes ifølge nyhedsbureauet dpa at være kommet til Sydamerika i forbindelse med VM i fodbold i sommeren 2014. Hidtil er virussen kun blevet registreret i tropiske dele af Afrika, Sydøstasien og på øer i Stillehavet.

Der er også registreret enkelte smittetilfælde af zika i USA, Canada, Tyskland, Holland, Finland, Sverige og Storbritannien.

Live-blog: Første tilfælde af zikavirus i Danmark

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.