Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Først på måneden er der penge til lidt hygge

Latteren kan høres, så snart man træder ind på gangen.I fælleskøkkenet sidder fem mænd og deler en kasse øl, halvt Tuborg, halvt Carlsberg. Det er først på måneden, så der er penge til »lidt hygge«.

I fælleskøkkenet i stueetagen i blok fire har beboerne først på måneden råd til »lidt hygge«. Fra venstre er det Georg »Rynke« Koefoed, Johnny Petersen, Karl Erik Langer og Michael Pedersen, som efter at have boet på Kollegiet i halvandet år flyttede i egen lejlighed for tre måneder siden. Foto: Søren Bidstrup
I fælleskøkkenet i stueetagen i blok fire har beboerne først på måneden råd til »lidt hygge«. Fra venstre er det Georg »Rynke« Koefoed, Johnny Petersen, Karl Erik Langer og Michael Pedersen, som efter at have boet på Kollegiet i halvandet år flyttede i egen lejlighed for tre måneder siden. Foto: Søren Bidstrup

Alle omkring bordet er hjemløse på nær Michael Pedersen, der efter at have boet på Kollegiet i halvandet år fik sin egen lejlighed for tre måneder siden. Han er kommet for at besøge vennerne fra gangen. De har alle boet der mellem fem og ti år.

Længere nede ad gangen har den ældste beboer på 82 år sit værelse. På mandag har han boet på de samme otte kvadratmeter i 25 år.

Der bor i alt 148 på Kollegiet på Gl. Køge Landevej i Valby. Stedet er et herberg og bofællesskab for enlige mænd, som drives af Missionen blandt Hjemløse.

Gennemsnitsalderen for dem, der bliver boende på Kollegiet i længere tid, er omkring 50 år. De fleste er socialt marginaliseret og har en form for misbrug, men der er også en del med fast arbejde.

Socialforskningsinstituttet har for nylig udarbejdet rapporten »Ud af hjemløshed« for Socialministeriet. Den viser, at blandt de hjemløse har kvinder med børn og personer med uddannelse de bedste chancer for at komme ud af hjemløshed, men gæld til det offentlige bremser ofte mulighederne. Der er omkring tre gange så mange hjemløse mænd som kvinder.

Rapporten viser yderligere, at over halvdelen af tidligere brugere af institutioner for hjemløse bor i egen bolig fem år efter, de er flyttet fra institutionen.

For de hjemløse, der ender på Kollegiet, er der typisk et års ventetid på at få en lejlighed.

Af dem, der har boet her i en længere årrække, kunne de fleste ikke drømme om at bo andre steder. De fortæller, at herberget er blevet deres hjem på trods af, at de blot bor på otte kvadratmeter, deler badeværelse og køkken med 18 andre og det til en husleje på 1.590 kroner om måneden, for her er et menneskeligt sammenhold og tryghed, der luner, når man tidligere har været foruden. Beboerne deler skæbne og hjælper hinanden, siger de. Noget man ikke har, hvis man flytter i egen lejlighed. Her ender man nemt med at sidde alene og kigge ind i væggen.

For som 50-årig alkoholiker er det ikke lige sådan at få nye venner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.