Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Førerløs bus er strandet i Vesthimmerland Kommune

Vesthimmerlands Kommune skal finde en partner til projekt med førerløs bus, før bussen kan komme på vejene.

BMINTERN - Fotos af den selvkørende bus minibus "Olli" i prøveområdet ved DTU.
BMINTERN - Fotos af den selvkørende bus minibus "Olli" i prøveområdet ved DTU.

Et omtalt projekt skulle gøre Vesthimmerlands Kommune til den første kommune med en førerløs bus. Men projektet er strandet, fordi det er blevet dyrere end ventet. Det skriver Jyllands-Posten.

Bussen, som fik navnet Olli, skulle transportere medarbejdere rundt, så de kunne arbejde i stedet for at sidde bag rattet. Men der er ingen udsigt til, at bussen kommer på vejene i Aars, Løgstør, Farsø eller omegn i nær fremtid.

- Lovgivningen er blevet lidt anderledes, end hvad vi havde forestillet os, siger borgmester Knud Kristensen (K) til Jyllands-Posten.

- Vi regnede med, at vi skulle indrette en testzone, hvor producenter kunne få en bil eller to ud at køre. Men Folketinget vedtog, at alle kommuner kan søge om tilladelse. Det betyder, at vi bliver flere om det.

Derfor mangler kommunen tre millioner kroner, forklarer borgmesteren. Kommunen har indtil videre været i gang i to år og brugt en million kroner.

- Derfor søger vi nu en samarbejdspartner, der vil skyde penge i projektet, siger Knud Kristensen.

Derudover er det kommet bag på kommunen, at den selv skal stå for at opbygge infrastruktur såsom lyskryds. Derudover skal der det første år sidde en person til at overvåge, at køretøjet ikke kører galt.

- Det vil koste os cirka en million kroner om året, siger Knud Kristensen.

Trafikforsker Harry Lahrmann fra Roskilde Universitet mener ikke, at det giver mening med selvkørende busser i Vesthimmerlands Kommune.

- Generelt er der ingen grund til at have så travlt i Danmark. Man skal tænke det ind i fremtidens infrastruktur, men det er ikke her, vi skal bruge alle vores penge, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.