Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fødselsskader bliver ikke indberettet

Sundhedsstyrelsen har ikke fuldt overblik over alvorlige bivirkninger ved igangsætningsstoffet Misoprostol.

Tine Tholander med datteren, hvis fødsel nær havde kostet moderen livet og har betydet, at hun ikke kan få flere børn.
Tine Tholander med datteren, hvis fødsel nær havde kostet moderen livet og har betydet, at hun ikke kan få flere børn.

Sundhedsstyrelsen har blåstemplet fødselslægernes udbredte brug af præparatet Misoprostol til igangsættelse af fødsler på et mangelfuldt grundlag. En række sager, hvor gravide kvinder eller deres barn er blevet alvorligt skadet under fødsler sat i gang med Misoprostol, er ikke blevet indberettet. Dermed har Sundhedsstyrelsen ikke det fulde overblik over Misoprostols alvorlige, men sjældne bivirkninger.

»Læger skal indberette, bare de har en mistanke,« siger Michael Dupont, formand for Lægeforeningens Lægemiddeludvalg.

To lektorer på Jordemoderskolen har samlet 12 sager, hvor de har mistanke om, at Misoprostol kan have ført til alvorlige bivirkninger. Herunder tre sager, hvor barnet døde, samt en sag, hvor Misoprostol førte til hjerneskade hos et barn. Siden Berlingske brød sagen, har jordemødrene modtaget yderligere seks alvorlige sager. Ud af 18 sager er kun fire indberettet af hospital eller læge.

Det er uacceptabelt, siger direktør Beth Lilja, Dansk Selskab for Patientsikkerhed: »Hvis man har en patient med bristet livmoder, skal man indberette en mistanke om, at det kan skyldes lægemidlet eller den praksis, hvorved man bruger lægemidlet«.

Sundhedsstyrelsen har i flere år vidst, at ikke alle bivirkninger ved Misoprostol indberettes. I 2004 og igen i januar i år har styrelsen indskærpet over for landets fødeafdelinger, at alt skal indberettes. Og i oktober sidste år skrev styrelsen, at »Sundhedsstyrelsen er opmærksom på, at der muligvis rapporteres for få bivirkninger efter brug af Misoprostol til igangsættelse af fødsler.«

Sundhedsstyrelsen fastholder, at Misoprostol er et sikkert middel at bruge ved fødsler, men ønsker ikke at udtale sig, før styrelsen har afleveret en redegørelse om sagen til sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Fødselslægernes faglige selskab DSOG erkender, at der formentlig er sket en underrapportering af bivirkninger, men det ændrer ifølge formanden, Kresten Rubeck Petersen, ikke ved, at Misoprostol er »et effektivt og sikkert lægemiddel«.

I dag står 35-årige Tine Tholander frem i Berlingske – hun var døden nær efter en fødsel sat i gang med Misoprostol på Gentofte Hospital og kan i dag ikke længere få børn.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.