Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FOA: Nu går arbejdsgiverne helt amok

FOA-formand Dennis Kristensen kalder arbejdsgivernes forslag om at skære i kontanthjælp, førtidspension og sygedagpenge for »helt ude i hampen«.

Formand for FOA Dennis Kristensen. Arkivfoto: Torkil Adsersen
Formand for FOA Dennis Kristensen. Arkivfoto: Torkil Adsersen

Det er »helt ude i hampen«, når Dansk Arbejdsgiverforening (DA) foreslår at skære i en række sociale ydelser. Det mener fagforbundet FOAs formand, Dennis Kristensen.

Hans reaktion kommer efter, at DA har fremlagt forslag til reformer på 28 områder, som skal gøre det mere attraktivt at tage et arbejde.

»Da jeg først så det, tænkte jeg, at nu går arbejdsgiverne da helt amok. Vi har haft diskussioner om reformer af det danske velfærdssystem og de danske velfærdsydelser, og så kommer arbejdsgiverne nu med forslag til at sænke levevilkårene for en række grupper som ikke er på arbejdsmarkedet, men som har været det tidligere,« siger Dennis Kristensen.

»Eksempelvis vil den social og sundhedsassistent, som er blevet nedslidt og har måtte forlade arbejdsmarkedet og gå på førtidspension, få sænket sit leveniveau med noget, der ligner 25 procent. Det er set i mine øjne helt ude i hampen,« siger FOA-formanden.

DA mener ifølge Berlingske, at de sociale ydelser i Danmark er for høje, og at det udgør en trussel for dansk økonomi, hvis der ikke bliver skåret i blandt andet kontanthjælp, førtidspension og sygedagpenge.

Dennis Kristensen mener, at arbejdsgivernes forslag vil føre til en opdeling af samfundet i et A- og et B-hold.

»Det vil skabe et førstehold med dem, der vil være i stand til at tage et stykke arbejde, hvis der var et job at få og så et andethold, som er dem, der er længere væk fra arbejdsmarkedet, Det er simpelthen et tænkesæt og et menneskesyn, som jeg synes er så ubehageligt,« siger han.

DAs forbillede er Sverige, hvor det med reformprogrammet »Utanförskap« er lykkedes at få flyttet flere end 200.000 personer væk fra overførselsindkomster i løbet af otte år. Gevinsten for Danmark, hvis vi kan matche den bedrift, er ifølge DA offentlige besparelser for mere end 60 milliarder kroner og et arbejdsudbud, der vokser med 85.000 personer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.