Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flyvende lanterne antændte nytårsbrand i Nyhavn

Efter vidneafhøringer og efterforskning er brandafdelingen hos Københavns Politi kommet frem til, hvorfor taget på en fredet bygning i Nyhavn brændte nytårsnat.

Alle beboerne i Nyhavn 39 blev kort efter årsskiftet evakueret, da der udbrød brand i etageejendommens tagkonstruktion.
Alle beboerne i Nyhavn 39 blev kort efter årsskiftet evakueret, da der udbrød brand i etageejendommens tagkonstruktion.

Branden i en etageejendom i Nyhavn, som Københavns Brandvæsen blev alarmeret om, da 2014 var knap 20 minutter gammel, skyldtes en flyvende lanterne af rispapir. Det har brandafdelingen hos Københavns Politi slået fast oven på nogle dages efterforskning.

Flammerne spiste sig vej gennem det omkring 100 kvadratmeter store tag, men brandvæsnet fik forhindret, at den bredte sig til nabobygningerne.

»Det er en af de der kinesiske rispapirlamper, der er årsag til branden. Den lander på taget, og så er den formentlig rullet ned i tagrenden og har antændt noget undertag. Rispapiret går formentlig i flammer, antænder undertaget, som er brandbart materiale, og så udvikler det sig hurtigt på grund af vind og vejr,« forklarer Per Hermansen, som er brandårsagsefterforsker og kriminalassistent i brandafdelingen.

Han tilføjer, at vidner var med til at opklare brandårsagen:

»Vidner ser fra Nyhavn, at der kommer tre rispapirlamper fra den anden side af kanalen ind mod bygningen. De to går over tagryggen på huset, mens den tredje uheldigvis lander på selve tagfladen.«

Bygningen på adressen Nyhavn 39 er fredet og har restaurant i stueetagen og kontorer og lejligheder på de tre øvrige etager.

Ved branden kom ingen personer til skade, men beboerne i hele ejendommen og i de to øverste etager af nabobygningerne blev evakueret og måtte bruge nytårsnat på hoteller. I alt var der syv brandkøretøjer og cirka 40 mand med til slukningen.

I brandafdelingen hos Københavns Politi håber man, at branden får konsekvenser for brugen af de flyvende lanterner.

»Man kan undre sig over, at de er tilladt at bruge herhjemme. Det er jo et levende lys, man sender af sted. Og man kan jo ikke styre dem - det gør vinden jo. Når flammen går ud, daler den ned, men faren for, at den rammer brandbare bygninger, inden den ryger ned, er stor. Særligt i København,« siger Per Hermansen og tilføjer:

»Vi har underrettet Sikkerhedsstyrelsen omkring sagen, så jeg håber, man tager hånd om og indsamler materiale, så man kan få dem forbudt.«

I alt måtte Københavns Brandvæsen rykke ud 74 gange i løbet af nytårsdøgnet, viste en opgørelse fra klokken 05 nytårsmorgen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.