Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flygtningehjælp: Homo-afgørelse meget vigtig

Flygtningenævnets afgørelse om at give asyl til afghansk homoseksuel får betydning for fremtidige sager, lyder det fra Dansk Flygtningehjælp.

Det er godt - og vigtigt - nyt, at Flygtningenævnet har afgjort, at en homoseksuel afghaner kan få opholdstilladelse i Danmark, også selv om han ikke har været udsat for forfølgelse i sit hjemland. Sådan lyder vurderingen fra Dansk Flygtningehjælp.

- Denne her afgørelse stadfæster nogle tidligere afgørelser, der har været i efteråret, så på den måde er den meget vigtig, siger asylchef Eva Singer.

Hun henviser således til afgørelser, der har været i Flygtningenævnet om konvertitter. Blandt disse er en afgørelse, hvor en afghaner, der var konverteret til kristendom i Danmark, fik asyl, fordi nævnet lagde vægt på religionsfrihed og retten til offentligt at praktisere sin religion.

Tidligere havde asylsøgeren fået afslag med den begrundelse, at han kunne praktisere sin religion i det skjulte i Afghanistan, hvor man risikerer dødsstraf for at konvertere fra islam til kristendom.

- Denne her afgørelse lægger sig op ad den samme tankegang, at det at være homoseksuel er en så integreret del af et menneskes personlighed, at man ikke kan henvise dem til at holde det skjult, og derved forudser man, at der vil være en risiko for, at de vil lide overgreb eller blive slået ihjel, hvis de vender tilbage, siger Eva Singer.

Hun hæfter sig også ved, at afghaneren i den nuværende sag har fået opholdstilladelse med såkaldt konventionsstatus, så vedkommende er omfattet af Flygtningekonventionen.

- Der har Danmark som et af meget, meget få lande indtil videre ikke anerkendt, at homoseksualitet kunne medføre flygtningestatus efter konventionen, siger Eva Singer, der forudser, at afgørelsen vil få betydning for fremtidige sager, omend antallet af asylsager med homoseksuelle ansøgere ikke er så stort.

- Der vil altid være nogle individuelle forskelle, men jeg mener, det er en principielt vigtig sag, siger hun.

Flygtningenævnet kommenterer aldrig konkrete afgørelser, men sekretariatschef Stig Torp Henriksen siger:

- I Flygtningenævnets praksis findes der ind til flere eksempler på personer, der har fået asyl i Danmark, uden at den pågældende var forfulgt i hjemlandet ved udrejsen. Der er tale om såkaldte flygtninge sur place, hvor asylgrunden typisk først er opstået under opholdet i Danmark.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.