Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flertal vil tvinge læger til yderområder

Praktiserende læger skal kunne tvinges til at arbejde i landets yderområder, mener et flertal i ny meningsmåling.

Det er i orden at tvinge praktiserende læger til at arbejde i landets yderområder, hvis det ikke er muligt at besætte stillingerne ad frivillighedens vej.

Sådan lyder det fra et flertal af de adspurgte danskere i en ny meningsmåling, som Rambøll Analyse Danmark har foretaget Jyllands-Posten.

51 procent af de adspurgte bakker op om idéen, mens 39 procent siger nej til at styre lægernes frie ret til at købe praksis og slå sig ned, hvor de vil.

- For patienterne vil det være en klar fordel, at man fra centralt hold kan sikre lægedækning i de områder, hvor lægerne ikke automatisk slår sig ned. Det kan være i geografiske yderområder som Hvide Sande, men det kan også være i byområder, siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter, til Jyllands-Posten.

Tidligere på måneden brød overenskomstforhandlingerne mellem Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner sammen, og netop lægers ret til frit at vælge deres placering, var et centralt punkt i forhandlingerne.

Svar tolkes forskelligt

Regionernes topforhandler, Jens Stenbæk (V), siger om meningsmålingens resultat:

- Det tager jeg som udtryk for, at folk lægger mere vægt på, at vi får bedre redskaber til at styre lægedækningen, end på om lægerne som liberalt erhverv har det sidste ord.

Men på den anden side af forhandlingsbordet tolkes målingen ikke som opbakning til Danske Regioner.

- Jeg tror ikke, at det er fordi, borgerne specielt gerne vil have regionerne til at løse problemet. De vil bare gerne have, at problemet bliver løst, siger formanden for PLO, Henrik Dibbern, der kræver problemet med manglende læger i yderområderne løst ved frivillighed.

Danske Regioner vurderer, at 100 danskere løbende står uden en læge.

Deltag i debatten: Hvordan sikrer vi bedst lægehjælp i yderområderne?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.