Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere vil oprette friskoler

Antallet af anmeldelser om friskoler er steget. Det skyldes i høj grad varslinger om skolelukninger, lyder det fra både Dansk Friskoleforening og Danmarks Privatskoleforening.

Undervisningsministeriet har i år modtaget 46 anmeldelser om nye friskoler. Det viser tal fra Dansk Friskoleforening og Danmarks Privatskoleforening, skriver Jyllands-Posten.

Normalt ligger antallet af anmeldelser omkring 30 på et år, og stigningen overrasker formand for Dansk Friskoleforening Peter Bendix Pedersen, selvom han ser logiske forklaringer på det høje tal.

Ifølge formanden anmelder borgere nye friskoler, enten fordi en folkeskole lukker i lokalområdet, fordi der er ønske om en skole med bestemt værdigrundlag, eller fordi forældre ikke ønsker, at deres børn skal være en del af den nye folkeskolereform og derfor vil oprette en ny friskole.

Peter Bendix Pedersen vurderer, at de fleste anmeldelser er såkaldte protestskoler, som skyldes varsling om skolelukninger.

»Der foregår et spil mellem forældregrupper og lokale politikere, hvor politikerne har meldt ud, at der skal lukkes skoler, men de har ikke sat navn på skolerne. Derfor ønsker forældregrupperne at sende et signal om, at de er klar til at oprette en friskole, hvis deres folkeskole bliver lukket,« siger han til Jyllands-Posten.

Formanden for Danmarks Privatskoleforening, Kurt Ernst, er enig med friskolernes formand, men påpeger dog, at det kun er omkring halvdelen af anmeldelserne om nye friskoler, som bliver til noget. Det skyldes netop, at mange anmeldelser skyldes en varslet skolelukning i lokalområdet, og at skolen så ikke lukkes alligevel.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.