Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere udlændinge bliver sigtet for ulovligt ophold

Et stadigt stigende antal udlændinge bliver sigtet for ulovligt ophold i Danmark, viser tal fra Rigspolitiet.

Flere og flere udlændinge bliver sigtet for at opholde sig ulovligt i Danmark. Det viser tal fra Rigspolitiet. Forsker anslår dog, at politiet fortsat kun sigter en mindre del af de mange tusind udlændinge, der opholder sig ulovligt. Scanpix/Charly Triballeau/arkiv
Flere og flere udlændinge bliver sigtet for at opholde sig ulovligt i Danmark. Det viser tal fra Rigspolitiet. Forsker anslår dog, at politiet fortsat kun sigter en mindre del af de mange tusind udlændinge, der opholder sig ulovligt. Scanpix/Charly Triballeau/arkiv

København. Sjældent har så mange udlændinge som nu fået problemer med ordensmagten for at opholde sig i Danmark uden tilladelse.

Det viser tal fra Rigspolitiet.

I 2016 blev 1618 personer sigtet for ulovligt ophold. Det svarer næsten til en firedobling i forhold til ti år tidligere, hvor 440 blev sigtet.

Men 1618 udgør fortsat kun en mindre del af det samlede antal udlændinge, der opholder sig illegalt i landet.

Det vurderer forskningschef i Rockwool Fonden Jan Rose Skaksen.

- Sigtelserne siger i sig selv ikke meget om, hvor mange der opholder sig illegalt i Danmark, siger han.

For selv om han og andre forskere i sagens natur ikke kan tælle det nøjagtige antal, så kan det lade sig gøre at regne sig frem til et cirkatal.

Og ifølge den seneste beregning, som baserer sig på politiets oplysninger om sigtelser, var der i 2016 knap 22.000 personer, der opholdt sig illegalt.

Der er blandt andet tale om flygtninge og andre indvandrere, som er drevet hertil på grund af uro i hjemlandet eller økonomisk ulighed.

I Danmark er et liv på gaden et bedre alternativ til at blive i hjemlandet, skriver Rockwool-forskerne i et notat om illegal indvandring.

- Flere og flere af de personer, som bliver sigtet, kommer fra flygtningelande. En del af dem er formentlig afviste asylansøgere, som bliver i landet. Det er en del af forklaringen, men det er ikke den eneste, siger Jan Rose Skaksen.

Nogle kommer fra flygtningelandene Syrien, Irak og Afghanistan, mens en anden stor del af de illegale indvandrere kommer fra andre ikke-europæiske lande som Tyrkiet, Pakistan og Thailand.

Rigspolitiet har ikke haft mulighed for at stille op til interview om det stigende antal sigtelser, men politiet oplyser til Ritzau, at forklaringen på det stigende antal ikke er entydig.

- Vi kan ikke komme med et entydigt svar på, hvad stigningen i antallet af sigtelser for ulovligt ophold skyldes, men det antages at kunne have en vis sammenhæng med den samlede styrkede myndighedsindsats på området, lyder det.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.