Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere tilbud til ensomme voksne

I 2015 testede Røde Kors og Mary Fonden mødesteder for ensomme voksne. Nu åbnes ti nye tilbud.

Nære venner er den vigtigste faktor, når det gælder vores lykke og helbred. Men 210.000 er ensomme, så det påvirker deres helbred. Hvordan skal ensomhed tackles i fremtiden? Susanne Jeppe på 58 år.
Nære venner er den vigtigste faktor, når det gælder vores lykke og helbred. Men 210.000 er ensomme, så det påvirker deres helbred. Hvordan skal ensomhed tackles i fremtiden? Susanne Jeppe på 58 år.

Der har længe været fokus på ensomhed blandt unge og ældre. Men der er også brug for støtte til ensomme voksne midt i livet. Efter at have testet projektet Værket – et netværk for ensomme 30-60-årige – syv steder i 2015, åbner MaryFonden og Røde Kors nu endnu ti tilbud rundt i landet.

»Vi oplever, at der er et behov for at have flere tilbud andre steder, end vi hidtil har haft. Vi får henvendelser fra mennesker i lige præcis den her aldersgruppe, som ikke synes, der findes et tilbud tæt på dem, hvis man føler sig ensom. Det er vigtigt at brede indsatsen ud, når behovet er der,« siger Ea Skibsted Nielsen, projektleder for Værket hos Røde Kors.

Alle kan føle sig ensomme, men når ensomheden varer i længere perioder, kan det påvirke helbredet. MaryFonden og Røde Kors valgte i 2014 at gå sammen om at gøre en indsats for voksne, som føler sig ensomme, og Værket er blandt andet resultatet af det.

Det er svært at sætte et præcist tal på, hvor mange voksne som oplever længerevarende ensomhed, men undersøgelsen »Ensomhed i befolkningen« fra 2015, som CFK – Folkesundhed og kvalitetsudvikling, Region Midtjylland, har udarbejdet, viser, at omkring 100.000 danskere mellem 30 og 60 år er ensomme. Og ensomhed i alle aldersgrupper er noget, som skal tages alvorligt, mener Torben Bechmann Jensen, der forsker i blandt andet ensomhed ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet.

»Ensomheden ser ud til at vokse. Det er et stigende problem, som vil fortsætte, hvis vi ikke gør noget mere,« siger han.

Et skridt i den rigtige retning

Alvorlig ensomhed hos mennesker skyldes ofte, at der sker en ændring i livet. Det kan være sygdom, skilsmisse eller mobning. Rikke Lund er lektor ved Afdeling for Social Medicin på Københavns Universitet og forsker i sammenhængen mellem sociale relationer og helbred.

»Initiativerne, vi har i dag, er et skridt i den rigtige retning. Men det vi har lige nu er brandslukning. Det skal vi selvfølgelig også gøre, men der er en udfordring i, at der er nogle strukturelle vilkår, som skal være til stede. Flere og flere bor alene. Det er jo ikke noget problem i sig selv, men så skal danskerne finde ud af at mødes andre steder. Det er vigtigt, at vi også tænker over at kunne forebygge indsatsen mod ensomhed,« siger hun.

Det er Torben Bechmann Jensen helt enig i.

»Vi er nødt til at tænke anderledes, hvis vi vil undgå, at flere bliver ensomme i fremtiden. Det er godt, at der er mere fokus på ensomhed. Men der er brug for at indsatsen mod ensomheden kommer ind i hverdagslivet. Der burde etableres flere mødesteder, som ikke kun er for ensomme, men hvor ensomme mennesker også kan komme,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.