Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere syge skal reddes med donororganer

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Sidste år var der 87 afdøde danske donorer, det højeste antal nogensinde, som fik udtaget mindst ét organ med henblik på transplantation. I gennemsnit donerede de 3,4 organer og var med til at redde livet for 274 kritisk syge mennesker ved en transplantation.

Men trods rekorden halter Danmark stadig bagefter en række andre nabolande, vi normalt sammenligner os med, når det gælder organdonation. Danmark har 15 donationer pr. én mio. indbyggere, mens der for eksempel i Norge er 22.

Derfor blev der sidste år vedtaget en national handlingsplan for organdonation, som skal styrke indsatsen på området.

Blandt andet skal vi i Danmark blive bedre til at udnytte det donorpotentiale, der rent faktisk er. En undersøgelse fra 2012 viste således, at der af i alt 2.868 dødsfald på landets intensivafdelinger var 274 patienter, som opfyldte betingelserne for til hjernedødskriteriet, men kun 81 blev accepteret til donation.

Det ligger også i planen, at sygehusene skal være meget opmærksomme på at støtte og hjælpe de pårørende, når de skal tage stilling til, om et familiemedlem skal bortdonere et eller flere af sine organer.

»Det er naturligvis også vigtigt, for det er en meget svær beslutning at skulle tage midt i sorgen over at have mistet et menneske, man har været tæt på. Men når beslutningen er truffet, og de pårørende forlader sygehuset, er det ikke alle steder, at der er blevet fulgt op,« siger sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Hun hilser det velkomment, at flere sygehuse nu vil begynde at give de pårørende mulighed for at få anonymiserede oplysninger om, hvordan det er gået med organmodtagerne, samtidig med at man fra sygehusets side takker de pårørende og deres afdøde for at have hjulpet andre. Der arbejdes også på at få oprettet et mødested på nettet for pårørende og en årlig pårørendedag, hvor familiemedlemmer til afdøde organdonorer får mulighed for at møde andre, som har stået i en lignende situation.

»I dag er man langt mere bevidst om, at et organdonationsforløb for mange pårørende ikke slutter, når respiratoren slukker, og kontakten til sygehuset ophører. Flere pårørende har efterfølgende brug for at få sat ord på deres oplevelser og dele dem med andre,« siger Sophie Løhde.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.