Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere søger mod alternativ behandling

Et stigende antal danskere benytter sig af alternative behandlingsformer som zoneterapi, kinesiologi og akupunktur, viser ny undersøgelse. Et tegn på øget fokus på sundhed, mener eksperter.

Nomi Andresen er en af de omkring 1,2 mio. danskere, der hvert år benytter sig af alternative behandlingsformer. For hende betyder det mere energi og mindre hovedpine, efter at hun for fem år siden brækkede kæben.
Nomi Andresen er en af de omkring 1,2 mio. danskere, der hvert år benytter sig af alternative behandlingsformer. For hende betyder det mere energi og mindre hovedpine, efter at hun for fem år siden brækkede kæben.

Nomi Andresen har en vis portion erfaring med alternativ behandling. Hun har prøvet alt fra zoneterapi til akupunktur og benytter sig regelmæssigt af alternative behandlingsformer, fordi det forebygger og helbreder småskavanker.

»Det kan hjælpe med at fjerne både personlig og arbejdsrelateret stress og helt konkrete smerter i kroppen, og det kan både løse problemer af ældre dato samtiidig med, at det forebygger,« siger 35-årige Nomi Andresen.

Hun er blot en ud af de omtrent 1,2 mio. danskere, der hvert år benytter sig af alternative behandlingsformer som zoneterapi, akupunktur, kinesiologi, healing eller clairvoyance. I en ny TNS Gallup foretaget for Berlingske svarer 18 pct. af de adspurgte, at de er mere positive over for alternativ behandling end tidligere. Og antallet af danskere, der inden for det seneste år har benyttet sig af alternative behandlingsformer, er steget fra 22 pct. i 2005 til 26,3 pct. i 2010. Det viser tal fra rapporten »Sundhed og sygelighed i Danmark 2010«, som er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed.

Et supplement til sundhedsvæsenet

Det er en udvikling, der ikke kommer bag på Hans Stødkilde-Jørgensen, formand for Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling, som formidler viden og forskning på området. Han har set en støt stigning i interessen gennem de seneste mange år og fortæller, at danskerne i stigende grad benytter disse behandlingsformer som et supplement til den mere etablerede del af sundhedsvæsenet.

»Vi lever i en tid, hvor både syge og raske er mere opmærksomme på deres helbred. For de sunde og raske kommer det til udtryk ved, at de i højere grad laver forebyggende aktiviteter. Men også stadig flere med en sygdom søger efter informationer om andre behandlinger sideløbende med den behandling, de modtager i det etablerede sundhedssystem,« siger Hans Stødkilde-Jørgensen.

Forebyggelse og velvære

Men det er ikke kun syge, der benytter sig af alternativ behandling. I TNS Gallup-målingen svarer 43 pct. af dem, der har benyttet sig af alternativ behandling, at den primære årsag er forebyggelse og velvære. Her er det massage, akupunktur, zoneterapi og naturmedicin, der af de adspurgte vurderes til at have den mest positive effekt.

Og selv om der gennem årene har været stor debat om, hvorvidt det videnskabeligt kan bevises, at alternativ behandling har en virkning, oplever mange en effekt, vurderer en række eksperter.

Nomi Andresen er slet ikke er i tvivl om, at alternativ behandling har hjulpet hende, efter at hun brækkede kæben for fem år siden med en kronisk hovedpine til følge.

»Jeg gik fra at være sygemeldt og ikke have særlig meget overskud til at komme tilbage på job til have mere energi. Behandlingen har ikke kureret min hovedpine, men den har givet mig et overskud, som jeg alene tilskriver den alternative behandling,« fortæller hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.