Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere skoler i Aarhus har forbudt niqab

VUC Aarhus, der har 4.500 kursister, overvejer desuden at indføre et forbud mod at tildække ansigter i undervisningstiden. DF kræver igen et landsdækkende forbud.

Som svar på, at en kvindelig elev i sidste uge kom i skole med niqab på, har Århus Akademi fra nytår valgt at indføre forbud mod at gå med tildækket ansigt. Det betyder, at eleverne hverken må gå med elefanthue eller niqab.

Samme forbud har flere skoler i Danmarks næststørste by allerede indført. P4 Østjylland skriver, at Langkær Gymnasium i Tilst sidste forår afviste to søstre, der ønskede at gå med niqab i skolen.

Det ville ifølge rektor Anders Østergaard stride mod gymnasiets ønske om en dialogbaseret undervisning, og en række andre aarhusianske gymnasier forbyder i deres ordensregler tildækkede ansigter.

Kan være et sikkerhedsmæssigt problem

VUC Aarhus har omkring 4.500 kursister, og her overvejer man i øjeblikket at indføre et niqab-forbud.

- Hvis vi skulle gennemføre et forbud, så ville vi vælge at sige, at vores kursister skulle have utildækkede ansigter i selve undervisningstiden. Altså når de sidder inde i klasseværelset eller går rundt til deres øvelser, siger rektor Susanne Dombernowsky til P4 Østjylland.

Der går for tiden tre kvinder på VUC Aarhus, som bærer niqab, men ikke desto mindre kan det ifølge Susanne Dombernowsky blive nødvendigt med et forbud fra august næste år.

- Det er for eksempel i kemi, hvor man har øvelser, hvor man bruger kemikalier, og det kan blive et sikkerhedsmæssigt problem. Man har også obligatorisk idræt, hvor man også skal have særlige foranstaltninger i forhold til en eventuel niqab, siger hun og påpeger, at et eventuelt forbud kun ville gælde i undervisningstiden, og at kvinder frit vil kunne bære niqab i kantinen eller på gangene.

R: Politikerne skal ikke blande sig

Niqab-debatten i Aarhus har medført politiske reaktioner fra Christiansborg, hvor Dansk Folkeparti torsdag benyttede det aktuelle eksempel fra Århus Akademi til endnu en gang at foreslå et generelt forbud mod niqab i Danmark.

- Det er en rigtig god beslutning, som der er al mulig grund til at rose. Næste skridt bør være et landsdækkende regelsæt, lød det fra partiets integrationsordfører, Martin Henriksen.

Hos De Radikale er holdningen til gengæld, at uddannelsesstederne godt selv kan finde ud af tingene uden at politikerne skal blande sig.

- Jeg synes egentligt, denne her sag beviser, at faglærere og ledere sagtens kan finde ud af at finde en løsning derude. Man skal passe på med at tage alt op på Christiansborg-niveau, sagde integrationsordfører Liv Holm Andersen til dr.dk torsdag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.