Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere misbruger ADHD-medicin

Flere voksne tager ADHD-medicin som rusmiddel.

Nye tal fra Giftlinjen afslører et boom i voksne, der får forgiftninger efter at have indtaget store mængder af det amfetaminlignende stof ritalin, der bruges til at behandle ADHD. Det får nu flere eksperter til at slå alarm, skriver Søndagsavisen.

- Der er faktisk tale om et lægeordineret stofmisbrug. De praktiserende læger bør reagere, når forbruget blandt ADHD-patienter pludselig stiger, siger overlæge Kim Dalhoff fra Giftlinjen til Søndagsavisen.

Poul Videbech, der er professor i klinisk psykiatri ved Aarhus Universitet, er enig. Han frygter desuden, at en del af medicinen ender på det sorte marked.

- Det bekymrer mig i høj grad, for det er udtryk for, at lægerne ikke har godt nok styr på medicineringen af ADHD-patienter, siger han.

I 2008 fik man hos Giftlinjen 27 henvendelser om forgiftninger med det amfetaminlignende lægemiddel, hvor stoffet i 23 procent af tilfældene var blevet brugt som rusmiddel. I 2011 steg det til 114 henvendelser, og her var stoffet i 41 procent af tilfældene brugt som rusmiddel. Tallene for 2012 er endnu ikke opgjort, men alt tyder ifølge avisen på, at tendensen vil fortsætte.

- Det er vigtigt, at det går op for lægerne, at medicinen kan misbruges. Vi ser patienter, der bliver svært psykisk syge af rusen. I yderste konsekvens får de dybe depressioner og begår selvmord, siger professor Poul Videbech til Søndagsavisen.

I Sundhedsstyrelsen er man bekymret over, at ADHD-medicinen bruges som rusmiddel. Derfor fører man kontrol med, hvor meget ritalin de praktiserende læger udskriver, forklarer Anne Mette Dons, der er tilsynschef i Sundhedsstyrelsen.

- De læger, der udskriver for meget medicin, risikerer et skærpet tilsyn, et påbud eller at miste retten til at udskrive medicin, siger hun til avisen.

Det er kun speciallæger i psykiatri, der kan stille en ADHD-diagnose og ordinere medicinen. Men når det gælder voksne, kan den praktiserende læge overtage behandlingen og udskrive medicinen.

Michael Dupont, der er medlem af bestyrelsen i Lægeforeningen og formand for Lægemiddeludvalget, anerkender problemet.

- Vi har haft stor fokus på nerve- og sovemedicin, og det har nedbragt forbruget. Nu ser det ud til, at vi skal bruge vores energi på ritalin. Det er en ny udfordring, siger han.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.