Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere medicinske forsøg på danske hospitaler

Antallet af medicinske forsøg i Danmark er steget. I 2015 blev forsøg med 15.000 forsøgspersoner godkendt.

Flere danske patienter deltager i medicinske forsøg, skriver Kristeligt Dagblad. Free/Colourbox
Flere danske patienter deltager i medicinske forsøg, skriver Kristeligt Dagblad. Free/Colourbox

Danmark er rykket frem i det globale kapløb om at tiltrække medicinske forsøg. I 2015 godkendte Sundhedsstyrelsen i alt 331 forsøg med cirka 15.000 danske forsøgspersoner. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Alene på Rigshospitalet deltog den såkaldte Fase-1 afdeling i 2015 i 20 forsøg, hvilket er en fordobling på ét år.

Fase 1-afdelingen tilbyder kræftpatienter forsøgsbehandling med medicin, der ikke er afprøvet på mennesker før.

- Patienter har mulighed for at indgå i forsøg, når der ingen anerkendte behandlinger er. Det er patienter, der håber at få en chance til, siger Ulrik Lassen, overlæge på Rigshospitalet, til Kristeligt Dagblad.

- Danskere er utrolig tillidsfulde over for deres læge, siger Simon Francis Thomsen, der er overlæge på hudafdelingen på Bispebjerg Hospital, som også tilbyder eksperimentel medicin, til Kristeligt Dagblad.

Desuden sidder han i Den Videnskabsetiske Komité i Region Hovedstaden. Han peger på den tillidskontrakt mellem patienter og læger, der bringes under pres af de medicinske forsøg.

- Patienterne skal informeres om potentielle farer ved eksperimentel behandling, og de skal kunne sige nej, uden at det får negative følger for patientens forhold til den behandlende læge.

- Selv om hospitalet får kompensation fra firmaet, og lægen ikke vil fremstå som en, der ikke kan rekruttere forsøgspatienter.

En af årsagerne til stigningen kan ifølge Kristeligt Dagblad være det såkaldte Next-partnerskab, der blev oprettet i november 2014.

Det er et samarbejde mellem danske hospitaler, universiteter og medicinalfirmaer med 50 millioner skattekroner i ryggen, der har arbejdet for at få den internationale medicinalindustri til at vælge Danmark, når den skal have testet nyudviklet medicin på mennesker.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.