Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere kommuner meldes under angreb fra hackere

Det er ikke kun Gribskov Kommune, der er under angreb fra cyberkriminelle torsdag. Flere andre kommuner er også udsat for udspekulerede angreb fra hackere, der kræver penge for at låse dokumenter op.

Cyberkriminelle angriber i øjeblikket flere kommuners IT-systemer, hvor kommunerne afkræves penge mod at få adgang til filer, som hackerne har krypteret og låst.

Sikkerhedsekspert og partner i revisionsfirmaet PWC, Mads Nørgaard Madsen, siger til dr.dk, at man i øjeblikket har kendskab til en lille håndfuld kommuner, der er under angreb.

Det er fortsat kun bekræftet, at Gribskov Kommune og Nordfyns Kommune er blandt dem, der er under angreb.

I Nordfyns Kommune kalder IT-chef Per Stenaa angrebet for et »wake up call«.

»Jeg har været IT-chef i 15 år og har aldrig prøvet noget lignende. Aldrig før er vi blevet inficeret. Det her er et wake up call,« siger Per Stenaa til dr.dk.

I Nordfyns Kommune er 34.000 filer - fortrinsvis word-dokumenter og excel-ark - blevet krypteret af hackerne.

I Nordsjælland oplever Gribskov Kommune et lignende angreb. Her har man de seneste dage konstateret massiv traffik på sine servere, og når de ansatte forsøger at tilgå en række filer i systemet, popper et krav op om at indbetale en løsesum, såfremt medarbejderen ønsker at komme ind i filen.

»Vi tager sagen meget, meget alvorligt, da der er tale om grov kriminalitet. Vi har politianmeldt sagen, og samarbejder nu med kvalificeret, ekstern rådgivning om, hvordan vi genopretter vores systemer og sikrer os bedst muligt fremover,« siger kommunaldirektør Holger Spangsberg Kristiansen til kommunens hjemmeside.

Rigspolitiets Center for Cyber Crime og Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste efterforskerne i øjeblikket angrebene.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.