Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere flygtningebørn kan være ofre for menneskehandel

Et større antal uledsagede flygtningebørn, der kommer til Danmark, frygtes at være ofre for menneskehandel.

Børnecenter Gribskov er et særligt modtagecenter for børn og unge under 18 år, der er flygtet alene. Her frygter personalet, at antallet af centrets flygtningebørn, der kan være ofre for menneskehandel, er noget større end, hvad de officielle tal viser. Kristian Juul Pedersen/arkiv/Ritzau Scanpix
Børnecenter Gribskov er et særligt modtagecenter for børn og unge under 18 år, der er flygtet alene. Her frygter personalet, at antallet af centrets flygtningebørn, der kan være ofre for menneskehandel, er noget større end, hvad de officielle tal viser. Kristian Juul Pedersen/arkiv/Ritzau Scanpix

At være alene på flugt har ingen alder. Mange af de uledsagede flygtninge, der søger asyl i Danmark, er mindreårige.

Samtidig er de mindste flygtninge populære ofre for menneskehandel, men det kræver en særlig indsats at opdage og identificere dem.

Sådan lyder det fra Socialstyrelsens Center mod Menneskehandel (CMM).

Her frygter man, at antallet af børn, der kan have været handlet til for eksempel prostitution og kriminalitet, er større end, hvad de officielle tal viser.

Det seneste tal viser, at ni børn blev identificeret som værende menneskehandlet, da de kom til Danmark i 2016. Men tallet er formentlig højere, fortæller faglig leder hos CMM Trine Ingemansen.

»Internationalt ved vi, at der er store mørketal, når vi taler om antallet af ofre for menneskehandel. Bagmændene opererer i det skjulte, og det er jo netop deres hensigt, at man ikke skal vide, hvad de laver,« siger hun.

Derfor har CMM med støtte fra satspuljen indledt et samarbejde med Røde Kors, som driver nogle af landets asylcentre, heriblandt Børnecenter Gribskov, hvor de tager imod de uledsagede mindreårige, og en afdeling i Center Sandholm.

Formålet er at sikre, at alle ofre får den støtte, som de blandt andet er berettigede til i henhold til regeringens handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel fra 2015.

Over en fireårig periode skal personalet derfor rustes til det opsøgende screeningsarbejde, så alarmklokker kan ringe i tide, hvis et barn har været udsat for menneskehandel, når det kommer forbi et asylcenter, siger projektleder i Røde Kors Marie Larsen.

»Med dette projekt opnår vi mange gode ting på én gang. Vores medarbejdere får skærpet deres redskaber i forhold til at opfange signalerne fra de uledsagede. Samtidig betyder det, at vi så kan hjælpe flere,« siger Marie Larsen.

I forbindelse med projektet er der blandt andet udviklet et elektronisk tjekskema, som asylmedarbejderen uddannes til at kunne udfylde.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.