Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere får modermærkekræft

Danskere lever generelt lidt længere, og dødeligheden af kræft og hjertesygdomme fortsætter med at falde. Flere danskere får dog konstateret modermærkekræft, viser nye tal.

Danskere lever generelt længere, og dermed fortsætter udviklingen, man har set i mange år, viser tal fra de to store sundhedsregistre Dødsårsagsregistret og Cancerregistret, som nu er opdateret med tal for 2011. Statens Serum Institut (SST) står bag registrene og kan desuden oplyse, at antallet af kræftramte ligger stabilt.

I 2011 fik cirka lige så mange danskere således stillet diagnosen kræft som i 2010. Nogle kræftformer vokser fortsat i omfang, mens andre langsomt falder i antal. Samlet set viser opgørelser fra Cancerregisteret dog, at mange års stigning i antallet af nye kræfttilfælde ser ud til at være bremset.

Især antallet af brystkræftramte er faldet og har været faldende i de seneste år. Fra 2010 til 2011 faldt antallet alene med 10 procent, og konklusionen fra SST er, at det sker som et resultat et landsdækkende tilbud om at få foretaget en screening, der blev indført i 2008.

Også antallet af lungekræfttilfælde er faldet. For mændene har faldet varet i flere år, mens det for kvinder er en ny udvikling, da antallet af lungekræftramte kvinder hidtil er steget støt.

Til gengæld ser det ud til, at kræft forårsaget af for meget sol kan blive et af de kommende års helt store udfordringer. Efter en kort opbremsning i 2010 er antallet af modermærkekræftramte i 2011 igen på vej op, lyder det.

I det store hele dør færre dog af kræft, og generelt lever danskerne ifølge SST længere og længere. Tal fra Dødsårsagsregisteret viser, at dødeligheden falder, og risikoen for at dø af hjertesygdomme er alene mere end halveret de seneste 15 år.

Kræft er fortsat den hyppigste dødsårsag i Danmark, konkluderer SST, der i foråret 2012 fik overdraget en række registre fra Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen, herunder Dødsårsagsregistret og Cancerregistret.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.