Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere end nogensinde: En tredjedel af de valgte byrådsmedlemmer er kvinder

Der er kommet flere kvinder i landets byråd, viser Berlingskes opgørelse over kvindeandelen ved kommunalvalget 2017.

En af de 801 nyvalgte kvinder er Holbæks nye borgmester, 24-årige Christina Krzyrosiak Hansen, som erstatter Søren Kjærsgaard.
En af de 801 nyvalgte kvinder er Holbæks nye borgmester, 24-årige Christina Krzyrosiak Hansen, som erstatter Søren Kjærsgaard.

Lad os slå det fast med det samme: Det er ikke en regulær kvindebesættelse, der er tale om.

Kvinderne er stadig i mindretal, men de besætter dog lidt flere pladser i byrådene end ved tidligere kommunalvalg. Faktisk har kvindeandelen aldrig været højere.

Det viser en dugfrisk opgørelse, som Berlingske har lavet på baggrund af valgdata fra Ritzau.

801 kvinder er valgt ind i de nye byråd ved det netop overståede kommunalvalg. Det svarer til 32,9 procent af de i alt 2.432 byrådsmedlemmer, der netop er valgt ind.

Forskere har tidligere konkluderet, at der samlet set ikke er nogen »kvindeeffekt« af betydning, altså at kvinder ikke har betydeligt større sandsynlighed for at blive valgt end mænd.

Ved kommunalvalget i år var 31,8 procent af de opstillede kandidater kvinder. Det giver en forskel mellem andelen af opstillede og valgte kvinder på 1,1 procentpoint.

Så mange kvinder er opstillet og valgt ind

Kilde: Egne beregninger, Danmarks Statistik

Kønsforskellene er større, hvad angår de nye borgmestre. 14 ud af de 95 borgmestre, der i skrivende stund er på plads, er kvinder.

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.