Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere end nogensinde dør af narko

Flere danskere end nogensinde har mistet livet til stoffer i 2011, og forgiftning af en blanding af forskellige stoffer tegner sig for de fleste dødsfald.

285 misbrugere på tværs af Danmark mistede i 2011 livet med narko i blodet. Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen og Rigspolitiets register over narkorelaterede dødsfald.

I forhold til 2010 er tallet steget fra 276 døde, og opgørelserne viser, at det er det højeste antal nogensinde.

Forgiftning af et eller flere stoffer tegner sig for langt de fleste dødsfald, nemlig 76 procent af de 285 dødsfald, der var i 2011, mens den resterende del dør på grund af en anden form for narkorelateret aktivitet som vold, sygdom og ulykker, som ikke er forgiftning.

Paradoksalt nok er metadon den største dræber. Behandlingsstoffet, der bruges til at hjælpe stofmisbrugere ud af deres afhængighed, har alene eller i kombination med andre stoffer sendt 52 procent i døden, mens morfin i kombination med heroin og andre stoffer står bag 24 procent af dødsfaldene. De resterende misbrugere, der har mistet livet, dør af andre stoffer.

Opgørelsen viser, at der i gennemsnit er mere end tre stoffer i blodet på de afdøde. Det betyder både, at der er problemer med blandingsmisbrug, men også, at de sammenblandede stoffer er en medvirkende årsag til, at misbrugerne bliver forgiftede.

Størstedelen af de, der dør af stoffer, er ifølge Rigspolitiet mænd. I 2011 var 81 procent af de narkorelaterede dødsfald blandt mænd, mens 19 procent var kvinder. De fleste var bosat i Region Syddanmark, mens Region Hovedstaden indtager andenpladsen i den kedelige statistik. Færrest mistede livet i Region Nordjylland.

Gennemsnitsalderen for de afdøde mænd var godt 40 år i 2011, mens den for kvinder lå på 39,6 år. Antallet af unge under 30 år, der dør af deres misbrug, er faldet fra 2010, hvor det var 22 procent, til 2011, hvor det var 19 procent.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.