Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere dømmes ude af arbejdsmarkedet

På bare tre år er gruppen af de svageste kontanthjælpsmodtagere vokset med 70 procent. De svage ledige er blevet dårligere og parkeres oftere på passiv forsørgelse end tidligere, lyder det fra forskere.

Andelen af kontanthjælpsmodtagere, der har så alvorlige udfordringer i deres liv, at de ikke kan arbejde eller deltage i jobforberedende initiativer, er steget markant de seneste tre år.
Andelen af kontanthjælpsmodtagere, der har så alvorlige udfordringer i deres liv, at de ikke kan arbejde eller deltage i jobforberedende initiativer, er steget markant de seneste tre år.

Knap 29.000 kontanthjælpsmodtagere har i dag så alvorlige problemer, at de hverken kan sendes i arbejde eller i aktivering. De tilhører den dårligste af de tre matchgrupper, kontanthjælpsmodtagere inddeles i, og netop den gruppe er vokset med 70 procent over de seneste tre år, viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Borgerne i matchgruppe 3 er på en helt passiv forsørgelse, fordi de typisk grundet misbrug eller psykiske problemer ikke er i stand til at deltage i en aktiv jobindsats.

»Tallene afspejler i høj grad den virkelighed, vi oplever ude i jobcentrene, hvor vi får flere og flere borgere med ondt i sjælen. De kan ikke bare blive sat i almindelig aktivering, men kræver alt fra psykiatrisk behandling og misbrugsbehandling til langvarige rehabiliteringsforløb,« siger formanden for Foreningen af Socialchefer, Ole Pass.

Mens antallet af jobklare kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 1 har ligget forholdsvis stabilt siden 2010 på omkring 40.000, er der kommet 25 procent flere af de indsatsklare i matchgruppe 2, der i dag omfatter knap 71.000 kontanthjælpsmodtagere. Der er derfor stadig færrest kontanthjælpsmodtagere i gruppe 3, men den dårligste gruppe er den eneste, der er vokset markant, og det er der flere forklaringer på, vurderer arbejdsmarkedsforsker og professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet Bent Greve.

»Det er en gruppe, der er blevet vanskeligere, og som har større og tungere sociale problemer, end vi har set tidligere,« siger han.

»Men hovedårsagen er efter min opfattelse, at det er blevet sværere for de ledige at komme ud på arbejdsmarkedet over de seneste år, og der opstår typisk en social deroute, når en ledig ikke har været i job længe. Jo længere tid man går ledig, desto større risiko er der for, at man støder ind i andre problemer undervejs, og så rykker man ned i en lavere matchgruppe,« lyder det fra Bent Greve.

Passiv parkering

Kontanthjælpsmodtagerne er blevet svagere, men kommunerne er også blevet mere tilbøjelige til at parkere de svageste på en passiv forsørgelse for at spare penge, mener arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen.

I 2011 ændrede VK-regeringen systemet for statens refusion af kommunernes udgifter til sociale ydelser, så det i dag ofte bedre kan betale sig for kommunerne at placere en svag kontanthjælpsmodtager i matchgruppe 3, hvor der ikke er krav om dyr aktivering. Kommunernes tilskud til ledige i virksomhedspraktik eller løntilskudsjob er nemlig markant højere end tilskuddet til ledige i visse offentlige aktiveringstilbud, og de svage kontanthjælpsmodtagere er typisk kun i stand til at varetage sidstnævnte.

»Hvis kommunerne placerer de svageste i matchgruppe 3, slipper de for at bruge tid og penge på at aktivere dem og kan i stedet koncentrere sig om at få de arbejdsmarkedsparate i job,« siger Flemming Ibsen.

Kommunernes Landsforening (KL) afviser dog, at der tænkes strategi ind i matchgruppeplaceringen.

»Det er typisk personer fra matchgruppe 3, der er længe på kontanthjælp og dermed koster mange penge. Derfor har kommunerne en stor økonomisk interesse i, at så få som muligt modtager kontanthjælp,« siger formand for KLs arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg samt borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S).

Han understreger samtidig, at kontanthjælpsmodtagerne i den svage gruppe ikke blot bliver ladt i stikken, fordi de ikke er i aktivering, men ofte vil få flere former for behandling.

Slut med mærkater

Tidligere blev kontanthjælpsmodtagerne delt ind i fem matchgrupper, indtil de fem grupper i 2009 blev til tre. Nu har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) bebudet, at hun helt vil fjerne gruppeinddelingen i forbindelse med kontanthjælpsreformen, som regeringen kommer med sit udspil til i løbet af den kommende uge. Mette Frederiksen har forklaret sit opgør med matchgrupperne med, at de svageste ledige i dag fastholdes i passivitet, hvilket giver dem ringe muligheder for at komme ud af kontanthjælpen. De skal nu i stedet omfattes af en aktiv indsats, og der skal stilles større krav til dem.

Et farvel til gruppeinddelingen er en god idé, mener arbejdsmarkedschef i Randers Kommune Ole Andersen, der ikke bryder sig om, at kontanthjælpsmodtagerne påføres et mærkat med et nummer.

»Det er fuldkommen ligegyldigt, om man er matchet i den ene eller den anden gruppe. Det, der betyder noget, er den individuelle indsats og målet for den enkelte. Det kan også virke meget stigmatiserende at blive placeret i en bestemt kategori – især hvis man bliver placeret i den dårligste,« siger han.

Men det kræver ifølge Ole Andersen, at der følger midler med til de i forvejen travle og pressede jobcentre. Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen, vil dog ikke tale om finansiering, før reformudspillet er præsenteret.

»Men økonomien bliver en del af diskussionen. Indtil nu er der slet ikke blevet brugt tid nok på kontanthjælpsmodtagerne i matchgruppe 3, og det skal være slut med at putte folk i kasser,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.