Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere danske havørne er døde af smitsom fugleinfluenza

Fire døde havørne kan være blevet smittet med fugleinfluenza H5N8 efter at have spist syge ænder.

København. Den smitsomme fugleinfluenza af typen H5N8 har taget livet af fire danske havørne, oplyser DTU Veterinærinstituttet.

I januar er tre selvdøde havørne blevet indsendt fra Haderslev, Nordfalster og Ry. Desuden blev der fundet en ørn ved Præstø i november.

Først var der mistanke om, at fuglene var blevet forgiftet. Men det viste sig, at de var smittet med fugleinfluenza.

Ifølge DTU Veterinærinstituttet kan man risikere at se flere smittede havørne.

- Ørnene har nemt ved at fange smittede andefugle, og derved er der risiko for, at virus overføres, siger dyrlæge Mariann Chriél fra DTU Veterinærinstituttet i en skriftlig udtalelse.

Ørnen fra Præstø blev fundet i det område, hvor der blev fundet mange selvdøde troldænder som følge af fugleinfluenzaen.

Siden november har der i Danmark været fundet flere fugle med fugleinfluenza. Derfor var det blevet påbudt at holde fugle og fjerkræ under tag og bag hegn.

Men nye trusselsvurderinger betød i slutningen af januar, at fuglene igen kunne flyve frit.

Risikoen for, at duer og rovfugle på motionstur smittes, er nemlig lille, fordi de kun er i luften i kort tid, før de vender hjem igen.

- De skal stadig fodres under tag for at forebygge kontakt med vildfugle, siger Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen.

DTU Veterinærinstituttet har kørt med forhøjet beredskab på grund af fugleinfluenza siden 10. november 2016 og opretholder dette beredskab, indtil smitterisikoen er afblæst.

Finder man en død fugl, skal Fødevarestyrelsen kontaktes. Herefter vil det blive afgjort, om fuglen skal indsendes til undersøgelse på DTU Veterinærinstituttet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.