Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere børn og unge udsættes for tvang i psykiatrien

Sundhedsministeriet har et mål om at halvere brugen af tvang i psykiatrien, alligevel er tendensen stigende.

Flere børn og unge, der er indlagt på en psykiatrisk afdeling, udsættes for tvang. (Foto: Niels Ahlmann olesen/Scanpix 2017)
Flere børn og unge, der er indlagt på en psykiatrisk afdeling, udsættes for tvang. (Foto: Niels Ahlmann olesen/Scanpix 2017)

Tvangsmedicinering, fastholdelse og fiksering med rem eller bælte.

Flere børn og unge, der er indlagt på en psykiatrisk afdeling, udsættes for tvang. Andelen er steget fra 16,6 procent i 2011 til 22,5 procent i 2016. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

Flere end hver femte af de indlagte børn blev udsat for tvang sidste år. Og den udvikling er bekymrende, mener Birgit Elgaard, der er landsformand i Bedre Psykiatri.

»Der er et kæmpe behov for at få ændret på det her.«

»Hver gang et barn bliver udsat for tvang, opstår der en form for traumatisering. Det skal barnet og forældrene leve med,« siger hun.

Stigningen sker på trods af, at Sundhedsministeriet og Danske Regioner i 2014 satte en målsætning om at halvere anvendelse af tvang i psykiatrien inden 2020.

Det mål er umuligt at nå, hvis ikke politikerne tager ansvar og laver en national handleplan, mener Birgit Elgaard.

Region Sjælland er den region, hvor forholdsvist flest indlagte børn og unge udsættes for tvang.

Det gjaldt for knap hver tredje eller 31,6 procent i 2016. Og det er en markant stigning i forhold til 2011, hvor det gjaldt for 14,6 procent.

Jesper Pedersen, der er ledende overlæge for Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Sjælland, erkender, at udviklingen strider mod målsætningen.

»Vi er selvfølgelig ikke tilfredse med, at brugen af tvang stiger. Vi ønsker så lav en grad som overhovedet muligt,« siger han.

Den triste udvikling forklarer han med, at der i dag er flere akutte indlæggelser af unge fra pædagogiske opholdssteder. De er ofte stærkt præget af selvmordstanker eller selvskadende adfærd.

»Vi har et stort ansvar for at beskytte patienter mod pludselige impulser, derfor kan det blive nødvendigt at bruge en grad af tvangsindlæggelse.«

»Det ville være forfærdeligt, hvis en af vores patienter forlod afdelingen og kom galt af sted ved at udøve vold mod sig selv eller andre,« siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.