Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere børn får »voksenskader« af smartphones og iPad

Børn i alderen 10-14 år kan tage skade af at bruge deres iPad for meget. Læs her, hvordan dit barn kan leve et sundere liv med elektronik.

- Det, der er mest skræmmende, er, at børn kommer herind med voksenskader. Det er ting, som vi normalt ville relatere til folk i 30-40-års alderen. Det er skader som spændingshovedpine, nakkesmerter og rygproblemer, siger Niels Honoré. (Foto: Kim Haugaard/Scanpix 2012)
- Det, der er mest skræmmende, er, at børn kommer herind med voksenskader. Det er ting, som vi normalt ville relatere til folk i 30-40-års alderen. Det er skader som spændingshovedpine, nakkesmerter og rygproblemer, siger Niels Honoré. (Foto: Kim Haugaard/Scanpix 2012)

København: Der skal ofte ikke mere til end en computer eller tablet for at holde et barn beskæftiget. Men det kan få ubehagelige konsekvenser for sundheden, når børn foretrækker at spille spil på en iPad frem for at spille fodbold eller at klatre i træer.

Nye tal Danmarks Statistik viser nemlig, at flere danske børn i alderen 10-14 år ofte må en tur til fysioterapeut. Fra 2008 til 2014 steg tallet på landsplan med 47 procent, skriver Fyens Stiftstidende.

Det tal skyldes ifølge børnelæge Karen Konstantin-Hansen, at børnene både derhjemme og i skolerne bruger meget tid på smartphones og tabletcomputere.

- Det er et kæmpe problem. Vi er bare først begyndt at se det nu. Det handler især om, at børnene ikke får bevæget sig nok. Og det er altså bevist, at intelligensen stiger, når du bevæger dig. Derfor er det så vigtigt, siger Karen Konstantin-Hansen til Fyens Stiftstidende.

Men hvad skal man så gøre, når tallene viser, at flere børn får ondt i hovedet eller nakken?

Ifølge formanden for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht, bør meget af det forebyggende arbejde foregå i folkeskolen.

- Den helt store synder er vores brug af smartphones og iPad. Det gør, at børn får en anden stilling i nakken. Hvis du kigger på børn, så sidder de og hænger med nakken, hvilket giver slidskader i nakken og i den øverste del af ryggen på et meget tidligt tidspunkt i ens liv.

- Hvis man vil forebygge problemet, skal man være fysisk aktiv i løbet af dagen. For eksempel kunne man i løbet af hver skoletime rejse sig op og lave nogle nakke- og skuldre øvelser i to minutter, og det skulle man gøre dagligt, siger Tina Lambrecht til Ritzau Fokus.

Folkeskolen står dog ikke med ansvaret alene.

Spørger man sundhedsdirektør hos Fysiocenter i Roskilde, Niels Honoré, har forældrene også et stort ansvar for, at børn bliver fysisk aktive - også når de sidder med elektronikken i hånden.

- Afveksling er vigtig. Når de har skærmen i hånden, er det vigtigt, at børnene skifter position. For eksempel kan man lægge en pude på gulvet, så man kan ligge der. Man skal udnytte rummet, og for mig må de gerne ligge en time, så længe de har skiftet positioner fire eller fem gange.

- Det, der er mest skræmmende, er, at børn kommer herind med voksenskader. Det er ting, som vi normalt ville relatere til folk i 30-40-års alderen. Det er skader som spændingshovedpine, nakkesmerter og rygproblemer, siger Niels Honoré til Ritzau Fokus.

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.