Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere akademikere går på deltid

Andelen af kommunalt ansatte akademikere med deltidsarbejde er vokset med 24 procent i løbet af de seneste syv år.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Flere og flere akademikere med job i landets kommuner arbejder mindre end 37 timer om ugen. Det viser en opgørelse fra kommunernes løndatabase, som sektorbladet DM Offentlig har foretaget.

Ifølge opgørelsen var 14 procent. af alle kommunalt ansatte i Dansk Magisterforening (DM) ansat på deltid i 2010. Procentdelen var i 2017 vokset til 18 pct., hvilket svarer til, at andelen af deltidsansatte i løbet af de syv år er vokset med 24 procent.

Ifølge Louise Koldby Dalager, kontorchef i KL’s Arbejdsgiverpolitisk Center, er der formodentlig flere årsager til udviklingen.

»En deltidsansættelse kan være begrundet i kommunens driftsmæssige behov, lige så vel som det kan være den enkelte medarbejders eget ønske om at have en kortere arbejdsuge. Forklaringen er formentlig en kombination af flere faktorer«, skriver hun i en mail til DM Offentlig.

Undersøgelser viser ifølge DM’s formand, Camilla Gregersen, at kun få DM’ere ufrivilligt er på deltid.

»Udviklingen er nok et udtryk for, at mange har svært ved at få enderne til at nå sammen. Det bekymrer mig i et samfundsmæssigt perspektiv, hvis vi er på vej til at få skabt et arbejdsmarked, hvor deltid er et must for at få skabt balance mellem arbejde og familie«, siger hun.

Janne Gleerup, lektor ved Center for Arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet, hælder ligesom KL til, at kommunernes driftsbehov spiller en rolle. Hun er for tiden en del af et forskningsprojekt om usikre ansættelsesformer, som DM har støttet.

»I randområderne af driften, fx i forbindelse med udviklingsprojekter, ansætter man ofte folk på lavere timetal, fordi det er knap så dyrt og måske giver mulighed for at have to ansatte på et projekt. Samtidig vil lederne gerne have fleksibel arbejdskraft. Og det er nemmere at skrue op og ned for arbejdstiden, når man har ansatte med kontrakter på 20 timer«, siger hun.

Ifølge opgørelsen er andelen af deltidsansættelser blandt samtlige medarbejdergrupper vokset fra 36 til 39 procent.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.