Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere 15-årige kvinder tager medicin mod depression

Der er sket en stigning i antallet af indlæggelser på grund af depression blandt unge ned til 15-års-alderen.

Arkivfoto: Fra 2000 til 2013 er andelen af unge i alderen 15 til 19 år, som er blevet udskrevet fra en psykiatrisk klinik med en depressionsdiagnose, tredoblet.
Arkivfoto: Fra 2000 til 2013 er andelen af unge i alderen 15 til 19 år, som er blevet udskrevet fra en psykiatrisk klinik med en depressionsdiagnose, tredoblet.

Et stigende antal unge kvinder begynder allerede fra 15-års-alderen at tage antidepressiv medicin.

Det viser et nyt ph.d.-studie fra Rigshospitalet.

Studiet har undersøgt brugen af antidepressiv medicin og depressionsdiagnoser blandt alle kvinder og mænd i alderen 10-49 år i Danmark i perioden 2000 til 2013.

I denne periode blev andelen af helt unge, som fik psykiatrisk behandling for depression, tredoblet.

Og det er især de unge kvinder, der får en depressionsdiagnose, viser studiet.

Blandt de 15-19-årige er 2,4 gange flere piger end drenge på antidepressiv medicin.

»Der er en stor kønsforskel. Det er der i alle aldersgrupper, men den er særligt stor blandt teenagere,« siger Øjvind Lidegaard, som er professor i gynækologi og obstetrik ved Institut for Klinisk Medicin på Rigshospitalet.

Han har vejledt studiet, der er gennemført af den ph.d.-studerende Charlotte Wessel Skovlund

Selv om tallene går fire år bagud, er billedet det samme i dag, da salget af antidepressiv medicin i 2016 lå på samme høje niveau, skriver DR.

Der er en række faktorer, som gør, at 2,4 gange flere kvinder end mænd bruger antidepressiv medicin blandt de unge, mener Øjvind Lidegaard.

»Unge kvinder oplever et stort præstationspres. Det er således socialt og kulturelt betinget, men også biologisk, fordi de kvindelige kønshormoner kører op og ned i kroppen på dem, mens drengenes testosteronniveau ligger helt stabilt,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.