Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fjorde lider i varmen - men havene har det godt

I havet er der masser af ilt til fiskene, men i fjordene svømmer de væk på grund af kraftigt iltsvind.

ARKIVFOTO: Kraftige regnskyl kan medføre uvelkomne bakterier i badevandet, så hold øje med vejret og badeflagene, før du hopper i bølgen blå.
ARKIVFOTO: Kraftige regnskyl kan medføre uvelkomne bakterier i badevandet, så hold øje med vejret og badeflagene, før du hopper i bølgen blå.

På åbent hav er der gode iltforhold, så fisk og muslinger kan trække vejret ubesværet. Men anderledes ser det ud på lavt vand i fjordene, hvor det rekordvarme sommervejr skaber kraftigt iltsvind.

Det fortæller Harley Bundgaard Madsen, der er kontorchef ved Miljøstyrelsen, som netop har foretaget målinger af ilten i vandet.

Årsagen til, at iltsvindet ikke er mere udbredt i de dybe havområder, er, at der er oplagret meget ilt. Det gør, at det varme vejr endnu ikke er trængt ned til bunden.

»Det er simpelthen fordi, det varme vand fra overfladen endnu ikke er blevet transporteret ned i bundvandmasserne, fordi der er så dybt,« siger Harley Bundgaard Madsen og uddyber:

»Der er typisk 20, 30, 40 meters dybde. Og det tager altså lang tid, før det varme vand kommer derned.«

På bunden af havet er der havstrømme, som tilfører friskt og iltrigt vand, hvilket er med til at opretholde gode iltforhold.

Men i Limfjorden og Mariager Fjord har Miljøstyrelsen målt kraftigt iltsvind på lavt vand. Koncentrationen af ilt er under to milligram per liter, hvilket ikke er godt for dyrelivet i vandet.

»Det er altså koncentrationerne, som gør, at der ikke er fisk på nuværende tidspunkt. De er svømmet væk,« siger Harley Bundgaard Hansen.

»Det er kritisk i de områder, hvor der er den meget lave koncentration. Men der er også områder i Limfjorden, hvor der er gode forhold. Så det er meget afhængigt af lokaliteten,« siger han.

Ilten forsvinder, når der er en høj koncentration af fosfor og kvælstof i vandet. Det giver næring til alger. Når de dør, falder de til bunds og bliver nedbrudt under forbrug af ilt.

Det har den konsekvens, at vandet på bunden kan blive tømt for ilt. Og det kan fisk, muslinger, havorme og andre bunddyr ikke tåle.

Fiskene svømmer væk, men det kan muslinger og havorme ikke. De vil dø efter noget tid.

Miljøstyrelsen peger på, at iltsvindet i have og fjorde ikke er usædvanligt på denne årstid.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.