Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fiskerimyndigheder førte politiet bag lyset om kvotekonger

Politiet og Folketinget blev forholdt centrale informationer i skandalesag om mangelfuld kontrol i fiskeriet.

København. Nordjyllands Politi indstillede i januar i år efterforskningen af storfiskeren Henning Kjeldsen og hans kone Birthe Kjeldsen. De var begge blevet anmeldt for at have tilegnet sig flere fiskekvoter, end loven tillader.

Politiet lagde blandt andet vægt på, at embedsmændene i Naturerhvervsstyrelsen ikke mente, at der var sket noget strafbart.

Ifølge Politiken blev politiet dog forholdt vigtige informationer om sagen.

Ifølge Rigsrevisionen lå myndighederne nemlig inde med materiale, der tydede på ulovlig stråmandsvirksomhed i sagen.

Disse oplysninger blev aldrig sendt til politiet.

Miljø- og Fødevareministeriet kontaktede Konkurrencestyrelsen for at få afklaret, om Henning Kjeldsen misbrugte sin dominerende stilling på markedet.

I de dokumenter, som ministeriet oversendte til Konkurrencestyrelsen, fremgik det i flere tilfælde, at der blev flyttet fisk mellem kuttere, der blev angivet til at være ejet af den samme person, selv om det ikke var tilfældet.

Det er ifølge Rigsrevisionen tegn på stråmandsvirksomhed.

Rigsrevisionen konkluderer i øvrigt, at Henning Kjeldsen i flere tilfælde brød kvotereglerne.

Det skete, selv om den daværende chef for fiskerikontrollen, Mik Jensen fra Naturerhvervsstyrelsen, i en DR-dokumentar i 2015 forklarede, at Kjeldsen og hans familie ikke overtrådte loven. Ifølge Mik Jensen havde familien blot udnyttet et "kreativt hul".

Sagen har givet anledning til udbredt kritik på Christiansborg.

- Det er ikke tilfredsstillende, og det skal der rettes op på. Vi skal have fundet alle fejlene i den her sag, hvor enkelte sidder på alt for meget magt i dansk fiskeri.

Det siger Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, til Politiken.

Socialdemokratiet er af samme opfattelse:

- Det er et mageløst eksempel på, at kvotekongerne har vundet hver eneste dag, fiskeriforvaltningen har sejlet rundt, siger partiets fiskeriordfører, Simon Kollerup, til Politiken.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra Henning Kjeldsen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.