Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fiskemandens bøn: Køb torsken 30. december

Det er højst sandsynligt alligevel den samme torsk, du køber den 30 eller 31, siger fiskehandleren i Torvehallerne. Han har flere tips til nytårstorsk - og gode alternativer.

Robert Mani viser stolt torsk frem. "Lokalt fanget og fast i kødet," siger han.
Robert Mani viser stolt torsk frem. "Lokalt fanget og fast i kødet," siger han.

Der er absolut ingen kø, da Fiskerikajen i Torvehallerne, København, åbner. Fiskehandler Robert Mani har ellers lagt nytårets storsælgerne klar bag glasset: Torsk, laks, krabber, hummer og kammuslinger vil ryge over disken de næste dage.

Men ikke endnu.

Danskerne insisterer på at vente med fiskeindkøbet til den 31. december for at få fisken så frisk som muligt. Robert Mani ved fra erfaring, at køen vil strække sig langt ud bag Torvehallernes glasvægge den dag. Men det er slet ikke nødvendigt, mener han.

- Hvis du møder en fiskehandler, der siger til dig, at du skal spise fisken samme dag, så er det fordi, han sælger dig noget gammelt lort, siger han.

Faktisk kan fisk blive bedre af at ligge køligt en dag eller to. Ifølge fiskehandleren samler det smagen. I øvrigt kan det let være den samme fisk, du køber, hvad enten du køber den på selve nytårsaftensdag eller dagen før. Bådene har tit fisken liggende på is i op til et døgn, ligesom fiskehandleren kan have det, uden at fisken bliver mindre lækker af den grund.

Kogt, bagt eller råt

Det er dog længe siden, at torsk med sennepssauce havde monopol på middagsbordet den 31. december. For ti-tyve år siden kom laksen buldrende op på bestsellerlisten, og siden har skaldyr også fortrængt den store hvide fisk med fipskægget fra førstepladsen. I dag anslår Robert Mani, at torsk udgør cirka 30 pct. af salget.

Han opfordrer til, at man eksperimenterer med torsken.

- Rygstykket kan f.eks. bruges til at lave superlækker sushi, siger han.

Han viser, hvordan den tykkeste del af fileten kan skæres ud til fine stykker sushi. Dog skal torsken lægges i fryseren i godt et døgn, før den er sund og sikker at bruge til sushi. I boksen ved siden kan du i øvrigt se den opskrift, som Robert Mani har fået på bagt nytårstorsk af kokken Jesper Hansen.

Der er stadig tomt foran torsken, da vi siger tak for snakken, men en enkelt kvinde, dagens første kunde, bevæger sig langsomt hen til disken.

- Skal du have fisk nytårsaften?

- Nej, fy for den. Jeg kan slet ikke lide fisk. Men lidt kaviar ville være rart, siger hun.

Nytårssalget kan så småt begynde.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.