Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fiskehandlere skruer op for charmen: Få fire flade for en 20er

100 år er vel ingen alder. Danmarks Fiskehandlere fylder rundt og skruer charmen på overfor de unge og med tilbud om fire flade for en tyver.

En fiskehandler i Aarhus, 2012.
En fiskehandler i Aarhus, 2012.

Vi bør spise mere fisk og alt det der. Men det passer. Spørg dit D-vitamin niveau og din fiskehandler. Og dig selv, hvis du skal være helt ærlig. Vi spiser masser af fisk på ferien, men når vi kommer hjem, gider vi ikke. Tør vi ikke.

Så når Danmarks Fiskehandlere onsdag den 16. august fylder 100 år, er det blandt andet for at få danskerne til at forstå, at fisk er nemmere at tilberede og lækrere at spise, end mange tror.

Formanden for Danmarks Fiskehandlere hedder Martin Maric. Han håber, at medlemmernes slagtilbud på jubilæumsdagen, fire rødspætter for tyve kroner, vil inspirere os til at spise mere fisk.

»Vores største udfordring er ganske enkelt, at hovedparten af danskerne har glemt, hvordan man laver fisk, og i det hele taget  hvordan man laver mad, fordi de har så travlt med at arbejde. Folk føler sig utrygge og fremmedgjorte overfor fisk.Det er det, vi bruger mest tid på i foreningen. At gøre folk trygge ved fisk og give dem lyst til at spise fisk.«

Når de hundrede medlemmer af foreningen, ud af landets omkring 250 fiskehandlere, sætter rødspætterne så voldsom ned en enkelt dag, ligner det priser fra den gang, branchen var på sit højeste i 1950erne, og fiskehandlere fandtes i stimer. 1400 fiskehandlere var medlemmer af omkring 48 lokalforeninger.

Martin Maric skal ikke have mange sekunders betænkningstid for at opremse, hvad der er så tiltrækkende ved at være fiskehandler.

»Man får lov til at arbejde med den fineste råvare i verden. Det fås ikke flottere og bedre end fisk fra Danmark. Ganske enkelt. Og man lærer en masse om madlavning, og om hvad vi putter i munden. Det er bare skide spændende og sjovt. Det er en stor fornøjelse at være fiskehandler, og det vil jeg gerne have de unge også kommer og oplever.«

Den kun fire år gamle fiskehandleruddannelse på fiskeriskolen i Thyborøn, der tidligere var et speciale indenfor butiksslagteruddannelsen, har den udfordring, at de nuværende 15 elever ikke er så unge. Martin Maric drømmer om dobbelt så mange (unge) elever, så det bliver muligt at fremtidssikre faget ved gennem et generationsskifte.

En smule tegn på, at vores forbrug af fisk er ved at vende efter flere års nedgang. Indenfor de sidste par år har foreningen fået  to til tre nye medlemmer, fortæller Martin Maric.

Ifølge fiskehandlerformanden kommer fiskehandlereleverne både med ud at sejle og på fiskeauktioner. De følger fisken fra havet til spisebordet, og en kok lærer dem også, hvordan man tilbereder fiskene.

»Mange unge vil stadig gerne være kokke. Vi bliver jo belemret med alle mulige tv-programmer om kokke i stor stil. Vi kan stort set tilbyde det samme bare uden tv-tid. Vi er meget glade for uddannelsen – vi mangler bare nogle flere elever.«

Få gode råd til, hvordan man bedst steger en rødspætte her:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.