Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fingeraftryk- og iris-skanner kan blive nyt NemID

Næste generations NemID skal kunne tilpasse sig nye teknologiske muligheder, siger Digitaliseringsstyrelsen.

Arkivfoto
Arkivfoto

København. Papkortet med alle dine NemID-koder kan måske ryge i skraldespanden i 2019. Det drømmer Lars Frelle-Petersen om.

Han er direktør i Digitaliseringssstyrelsen, der sammen med de danske banker skal udforme den næste udgave af NemID.

I dag fungerer NemID sådan, at alle har et fast kodeord. Det kodeord suppleres af en engangskode, der i dag findes på et papkort - det såkaldte nøglekort.

Det er nøglekortet, som Lars Frelle-Petersen håber at kunne erstatte med andre løsninger. Det kan blandt andet involvere moderne mobiltelefoners iris- og fingeraftryksskannere.

Også teknologi, der slet ikke er i brug i dag, skal kunne indgå i det nye NemID-system.

- Det vil kunne ske, at nøglekortet bliver afløst af fingeraftrykket. Det kan også være, at vi sender en sms-besked. Det kan også være, du kan bruge din iris, siger Lars Frelle-Petersen.

- Udviklingen kommer til at gå stærk. I fremtiden kommer der komme andre løsninger, som vi ikke kender i dag.

Han åbner også for, at fingeraftrykket kan blive det eneste, man skal afgive for at få adgang gennem NemID. I så fald skal sikkerheden omkring teknologien dog forbedres.

- Der er nogle usikkerheder ved fingeraftrykket. Så vi skal forsyne det med nogle flere trin inden 2019, hvor den næste generation skal træde i kraft, siger Lars Frelle-Petersen.

De teknologiforskrækkede kan dog ånde lettede op. Hvis man ønsker at beholde sit nøglekort, vil der ifølge Lars Frelle-Petersen blive mulighed for det.

- Vi ved, at mange ældre borgere er glade for og trygge ved nøglekortet. Så det kan være noget, vi stadig skal tilbyde til dem, der er har brug for det, siger han.

Bankerne og Digitaliseringsstyrelsen skal nu sammen udforme ordren til det nye system, som den kommende leverandør skal leve op til. Den nye udgave af NemID skal træde i kræft i 2019.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.