Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fingeraftryk bliver digitale

»På høje tid,« mener Politiforbundet om bruddet med tryksværten.

Den anholdtes finger begynder i tryksværten. Derfra skal den videre til et papirark. Arket skal videre til scanneren, der sender aftrykket til politiets databaser over fingeraftryk fra kriminelle.

Manøvren er tidskrævende, og kvaliteten svinger, men nu skal det være slut. Dansk politi barsler med en ny løsning, som allerede er indført i flere af vores nabolande: Hånden skal direkte på scanneren. Resten slipper man for.

»Det er effektivt, og det giver en god sikkerhed for kvaliteten. Når kvaliteten bliver bedre, kan man jo også håbe på højere opklaringsprocenter,« siger vicepolitiinspektør Hans Henrik Jensen, der leder Rigspolitiets kriminaltekniske sektion.

Ændringen skyldes dog ikke kun utålmodige betjente. Forklaringen findes først og fremmest i EU, hvor de 27 medlemslande er blevet enige om at hjælpe hinanden bedre i kampen mod grænseoverskridende kriminalitet.

Fremover skal det bl.a. være muligt at udveksle oplysninger fra nationale databaser med oplysninger om DNA- og fingeraftryk digitalt. De danske databaser med fingeraftryk er imidlertid ikke gearet til at tale med fremmede databaser, og når de alligevel skal skiftes ud, får teknikken også en længe ventet overhaling.

Slut med stempelpuder

De nye muligheder bliver et stort fremskrid, mener Hans Henrik Jensen. Det er allerede muligt at udveksle oplysninger, men den analoge proces er tidskrævende.

Vicepolitiinspektøren illustrerer sin pointe med et tænkt eksempel: En efterforsker finder et fingeraftryk i en nordsjællandsk vindueskarm. Han mener, at det er relevant at spørge tysk politi, om de har et match i deres arkiver.

»I dag skal han sende det via vores Interpol-kontor, der sender det til Interpol i Tyskland. Derfra bliver det sendt til en tysk afdeling med fingeraftryk, hvor der så er nogen, der søger i databaserne. Når de har et svar, kommer det tilbage af samme rute,« forklarer Hans Henrik Jensen.

Med det nye system bliver alting nemmere. Efterforskerne skal oprette en digital forespørgsel og kan forvente et mere eller mindre prompte svar, fortæller Hans Henrik Jensen.

I betjentenes fagforening, Politiforbundet, er formand Peter Ibsen glad for planerne om at afskaffe de fysiske fingeraftryk.

»Det er på høje tid. Vi er nok et af de sidste lande i Vesteuropa, der stadig står med stempelpuder og ruller fingre,« siger ham

Som Hans Henrik Jensen understreger han, at det er et problem, at systemet ikke korresponderer med »mere moderne systemer andre steder i Europa«.

Teknikken driller betjente

Betjentene spilder i det hele taget for megen tid på forældede systemer, mener Peter Ibsen, der dog glæder sig over, at Rigspolitiet for nylig har offentliggjort en plan, der lægger op til at forbedre det efterforskningstekniske udstyr.

»Området får et løft, men det er lidt i 11. time,« siger Peter Ibsen og fastslår, at løftet ikke løser alle problemer. Især halter IT-systemernestadig, mener han.

I Rigspolitiet vil Hans Henrik Jensen ikke fælde en generel dom over politiets udstyr.

»Men det er klart, at når vi laver noget om, er det jo fordi, det i hvert fald kan bliver bedre,« siger vicepolitiinspektøren. Hans Henrik Jensen forventer, at det nye system til fingeraftryk er klar i løbet af halvandet år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.