Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Filmselskab: DR driver hetz

Ifølge DRs nyhedsdirektør vidste DR ikke, at en »demonstration« ved en retssag var konstrueret. Men nu står filmselskabet bag demonstrationen frem og beskylder nyhedsredaktør Ulrik Haagerup for at lyve. Haagerup fastholder.

TV Avisen har inden for få dage fået to uheldige sager på nakken. Først "gættede" journalister på, hvad Dronningen ville sige i sin nytårstale, på trods af, at de på forhånd kendte indholdet. Og senest bragte man billeder fra en fup-demonstration, som man omtalte som ægte.
TV Avisen har inden for få dage fået to uheldige sager på nakken. Først "gættede" journalister på, hvad Dronningen ville sige i sin nytårstale, på trods af, at de på forhånd kendte indholdet. Og senest bragte man billeder fra en fup-demonstration, som man omtalte som ægte.

Sagen om DRs iscenesættelse af en »demonstration« ved retten i Hjørring i forbindelse med en retssag tager nu en dramatisk vending. Indtil sidst på dagen i går fastholdt DRs nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, at TV Avisen ikke vidste, at »demonstrationen« var arrangeret af et produktionsselskab, som DR selv havde hyret til at lave nogle dokumentar-udsendelser.

Samtidig forklarede Ulrik Haagerup, at TV Avisens udsendte TV-hold ikke havde været til stede, da »demonstranterne« blev instrueret i, hvordan de skulle agere med de papskilte, som produktionsselskabet havde udleveret til dem.

Men sidst på dagen i går gik det pågældende produktionsselskab, Larm Film, til modangreb. Ifølge Larm Films direktør, Søren Steen Jespersen, deltog Ulrik Haagerup sammen med andre ledende medarbejdere fra TV Avisen i et møde, hvor både TV Avisens udsendte medarbejder i Hjørring samt Larm Films udsendte medarbejdere deltog.

 

Her fortalte TV Avisens udsendte medarbejder, at han af to andre journalister var blevet gjort opmærksom på, at bussen med »demonstranter« var betalt af DR. Men TV Avisens udsendte medarbejder forklarede ifølge Larm Film, at han »havde for meget i hovedet« til at huske på det.

»TV Avisens medarbejder kendte altså Larm Films setup, men lavede alligevel en historie om de fremmødte borgere. TV Avisens medarbejder undlod at fortælle, at det var vores medvirkende,« skriver Larm Films direktør i en pressemeddelelse.

»Vi på Larm Film lever af vores troværdighed og kan ikke længere tolerere Haagerups hetz mod os. Derfor udsender vi nu dette klip, (som angiveligt viser TV Avisens journalist ved siden af Larm Films arrangør af demonstrationen, red.), der dokumenterer, at TV Avisens medarbejder vidste, at det var borgere, vi havde taget med. Ingen, der har været til stede den dag, har været i tvivl om, hvad der foregik,« skriver Larm Films direktør.

Haagerup: Ulykkelig sammenblanding

Inden Larm Film gik i luften med sin påstand om, at DR lyver i sagen om demonstranterne i Hjørring, talte Berlingske med Ulrik Haagerup.

På spørgsmålet om hvorfor DR havde bestilt Larm Film til at arrangere en »falsk« demonstration, som blev fremstillet i TV Avisen som ægte, svarende han blandt andet:

»Jeg ved det faktisk ikke. Spørg DR Medier, som indkøber stof både internt og eksternt. Men jeg har forstået, at der er tale om et koncept, man også kender i BBC, som er mere aktivistisk. Men tre ting står klart: TV Avisen havde ingen aktier i den demonstration. TV Avisens hold handlede ikke i ond tro. De vidste ikke, at der var tale om noget arrangeret. TV Avisens hold var ikke mere blåøjede end andre. Både TV 2 og TV 2 Nord bragte billederne, som om det var fra noget virkeligt.«

Er der sket et skred i TVs dokumentarudsendelser i retning af noget mere konstrueret?

»Jeg forholder mig til DRs nyhedsside, og der skal vi forholde os til virkeligheden, ikke til fiktion. Her er der sket en sammenblanding, og det er det ulykkelige.«

Er der en fælles forståelse i DR af, hvor grænsen mellem nyheder og teaterkulisser går?

»Man kan ikke stille kulisser op i nyhedsformidling. Man kan bede en mand stå eller gå et bestemt sted, men ikke konstruere en nyhedsformidling, der ikke findes.«

DR1s kanalchef mener, at konstruktioner er i orden, hvis man varedeklarerer dem?

»Det kan man ikke i nyhedsformidling. I andre journalistiske genrer kan man forestille sig mangt og meget. Men der er ikke nogen i DR, der mener, at vores nyhedsformidling ikke skal være troværdig.«

For få dage siden gættede DRs journalister om indholdet af statsministerens nytårstale, som de allerede havde læst?

»Det holder naturligvis ikke, og det vil man ikke se igen. Så blev det yderligere uheldigt, at man havde politikere i studiet, som skulle kommentere talen efterfølgende, men som på grund af noget teknisk koks pludselig bliver spurgt om, hvad de tror, talen vil indeholde. Det skal man jo ikke spørge folk om, der allerede har læst den, og det har vi beklaget.«

Hvorfor laver DR en optakt med gætterier, når I sidder med talen i hånden?

»Man kan sagtens lave en optakt, hvor man taler om vigtigheden, uden at man behøver at gætte på, hvad den vil indeholde.«

Maner til eftertanke

Skal DR have en opfølgning på disse sager?

»Selvfølgelig skal vi det. Sådan en måde at behandle en klauseret tale på kommer ikke til at ske igen. Vi skal have en diskussion af, hvilke journalistiske metoder der bliver brugt, og hvordan vi undgår at fremstille noget som virkeligt, som ikke er det. Det eneste gode, der kommer ud af sådan noget, er, at det maner til eftertanke både blandt de involverede i det mediehus, hvor det sker, men også i en hel branche, hvor vores troværdighed som fag jo befinder sig i et limbo. Vi kan glæde os over, trods alt, at TV Avisen, Radioavisen, Orientering og Kontant ligger i top, hvad angår danskernes opfattelse af troværdighed. Det er klart, vi ikke skal have mange ridser i lakken, før der kan blive lavet om på det. Men generelt er det jo ikke sådan, at danskerne ikke stoler på det, vi laver.«

Ulrik Haagerup fastholder

Lørdag aften fastholdt Ulrik Haagerup sin opfattelse af sagen. Til b.dk siger han:

- Det afgørende er, at vores udsendte fotograf og journalist ikke opfatter at borgerne er instrueret af produktionsselskabet som led i et mediestunt, siger Ulrik Haagerup.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.