Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Festivaler vil udfordre gæster med andet end øl og musik

En medstifter af Black Lives Matter talte på Roskilde Festival. Det er et tegn på en tendens, mener professor.

En medstifter af Black Lives Matter talte på Roskilde Festival. Det er et tegn på en tendens, mener professor. (Photo: Torben Christensen / Scanpix Denmark 2016)
En medstifter af Black Lives Matter talte på Roskilde Festival. Det er et tegn på en tendens, mener professor. (Photo: Torben Christensen / Scanpix Denmark 2016)

Pussy Riot, Edward Snowden eller Black Lives Matter?

Det er næppe det første, man kommer til at tænke på, når man bliver spurgt, hvad der kendetegner festivaler.

Men ikke desto mindre er der gennem de senere år kommet flere oplægsholdere og debattører på festivalplakaterne, og det er et tegn på en tendens.

Det fortæller Jon Sundbo, der er professor i erhvervs- og oplevelsesøkonomi ved Roskilde Universitetscenter (RUC).

- Folk, der tager på festivaler, vil gerne stimuleres og opleve en bred vifte af forskellige typer aktiviteter. Festivaler startede jo med det sociale aspekt, og så kom musikken sådan set først til bagefter.

- Nu er alle mulige andre aktiviteter og arrangementer kommet til. Det sker for at udfordre gæsterne, siger han.

I 2016 satte Roskilde Festival fokus på lighed og menneskerettigheder, da whistlebloweren Edward Snowden talte på festivalen via en satellitforbindelse fra sit eksil i Moskva.

Og i 2014 var to medlemmer af den russiske aktivistgruppe Pussy Riot på besøg.

Her advokerede de to russiske kvinder for, at den danske regering ikke skal tøve med at gå i kødet på den russiske præsident, Vladimir Putin, når han ser stort på menneskerettighederne i Rusland og andre lande.

Tirsdag holdt Opal Tometi så oplæg på dette års Roskilde Festival. Hun er medstifter af den amerikanske bevægelse mod racediskrimination Black Lives Matter.

Hendes budskab var at opfordre europæerne til handling mod racisme i Europa.

Men ifølge Jon Sundbo er det ikke kun Roskilde Festival, hvor der tegner sig et mønster.

Blandt andet er Heartland Festivals koncept, at musikken skal kombineres med forskellige oplæg, debatter og madarrangementer.

- Jeg tror kun, at der bliver mere af den slags i fremtiden. Det sker både for at tiltrække et nyt segment af gæster, men festivalerne gør det nok også, fordi det eksisterende publikum efterspørger det, siger Jon Sundbo.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.