Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fest uden Facebook: Læg mobilen i garderoben

For mange danskere sidder smartphonen nærmest som en forlængelse af hånden, men hvordan er takt og smartphone-tone i 2017?

Om det er din mormors 80-års fødselsdag, din nevøs konfirmation eller grandfætterens bryllup, skal mobilen altså pakkes væk. Free
Om det er din mormors 80-års fødselsdag, din nevøs konfirmation eller grandfætterens bryllup, skal mobilen altså pakkes væk. Free

Brudgommens tale til sin brud er så smuk, at du må fælde en tårer. Du lever dig ind i deres historie, og du nyder at høre, hvordan kærligheden er vokset mellem dem.

Lige indtil en lyd forstummer lokalet. Bzz. Bzz.

Ifølge Katrine Pedersen, der er ekspert i medieudvikling og digitalisering, begynder vi at regulere vores liv efter teknologien, men der er stadig meget forskellige regler.

»I dag signalerer det at have kontrol over sin smartphone social status. Her spiller det en rolle, at man respekterer og forstår de gældende regler. Det kan opleves som høfligt, velopdragent og endda signalere overskud, at vi kan fokusere vores opmærksomhed til det fysiske selskab, vi er en del af,« lyder det fra Katrine Pedersen.

Hvis det stod til foredragsholder og takt og tone-ekspert Bill Holmberg, skulle mobilen altid være slukket, når man er til fest.

»Det kræver en indsats at være gæst til et selskab. Det kræver, at man går i dialog - sikkert også med mennesker, man ikke kender. Det er sindssygt uhøfligt og trist, at man gemmer sig i sin mobiltelefon eller tablet. Du melder dig sådan set ud af festen,« mener Bill Holmberg.

Ifølge Katrine Pedersen kan det endda opfattes arrogant, hvis en gæst sidder med telefonen fremme.

Der er dog situationer, hvor det er i orden, at man har telefonen fremme. For eksempel hvis ens barn er syg, men så bør man forklare situationen til dem, man sidder ved bord ved, så det ikke virker uhøfligt.

Skulle du sidde til fødselsdag under årets vigtigste fodboldkamp, så kan du tjekke op på status af programmet lige hurtigt, og så gå tilbage.

»Tag fodboldresultatet med til bords, så kan man tale om fodbold og andre ting, man interesserer sig for,« siger Bill Holmberg.

Nogle forældre vælger også at lade deres børn sidde med en telefon eller tablet, så de er underholdt, mens de voksne spiser færdig.

Ifølge takt og tone-eksperten er det i orden, at man gør sådan, selv om det selvfølgelig er at foretrække, at børnene kommer ud og leger i stedet for.

»Når man begynder at blive konfirmeret, skal man kunne indgå i en dialog med de voksne på et vist plan«, mener Bill Holmberg.

Derfor er det uhøfligt at lade sin teenagesøn sidde med hovedet i telefonen under bedstefars 80-års fødselsdag.

Der er kun et enkelt punkt, hvor det er i orden at have sin telefon fremme: Hvis man tager billeder. Her er der også nogle helt specifikke normer, du bør overveje.

»Folk har forskellige grænser. Derfor er det svært, når det kommer til billeder,« forklarer Bill Holmberg.

Bill Holmberg anbefaler, at man lige går gennem værten eller værtsparret og spørger efter kutymen til deres arrangement.

»Det handler rigtig meget om situationsfornemmelse, og derfor er det en god idé først at vurdere, hvor vigtigt det egentligt er, «siger Katrine Pedersen.

»I den forbindelse giver det sådan set god mening at tage ansvar for det valg, man har truffet, ved at informere værten«, fortsætter hun.

Mange vælger at bruge et hashtag, når de bliver gift, så de kan se gæsternes billeder dagen efter. Hvis brudeparret gør dette, må de også forvente, at der bliver lagt mange slags billeder op.

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.