Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fejl præger dansk energimærkning

Butikker har problemer med at energimærke elektronisk udstyr og hårde hvidevarer, viser ny undersøgelse. Projektchef kalder situationen for noget »sjusk« og kræver øjeblikkelig løsning.

Det kniber med at få sat de korrekte energimærker på hårde hvidevarer og elektronisk udstyr i mange danske butikker. Det viser en undersøgelse lavet af Forbrugerrådet Tænk og Det Økologiske Råd, som præsenteres i mandagens Jyllands-Posten.

Ifølge undersøgelsen er 35 procent af i alt 1.774 undersøgte produkter mærket mangelfuldt i forhold til reglerne for energimærker, der skal gøre forbrugere opmærksom på, hvor meget energi et apparatur sluger.

»Det er ikke godt nok, at hvert tredje produkt mangler mærkning eller er fejlagtigt mærket. Branchen og forhandlerne er nødt til at finde en løsning nu,« siger Claus Jørgensen, der er projektchef i Forbrugerrådet Tænkt, til Jyllands-Posten.

Han forklarer, at butikkernes fejlagtige energimærkning i værste tilfælde kan være direkte vildledende. Jakob Lamm Zeuthen, der er miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, understreger dog, at butikkerne ikke bevidst forsøger at vildlede kunderne:

»Der er en række problemer, for eksempel at mærker falder af apparaterne, eller at det kan tage lang tid at få erstatningsmærker, og så er der selvfølgelig også nogle erhvervsdrivende, som ikke kender reglerne. Jeg tror ikke, at nogen snyder bevidst.«

Hårde hvidevarer og elektronisk udstyr mærkes i dag ifølge Energistyrelsen efter skalaerne A+++ til D samt A-G, men EU-Kommissionen arbejder på at lave et nyt system, som skal gøre skalaen mere enkel og lettere at anvende.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.