Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fedme koster nu flere liv end sult

Fedme er nu verdens største sundhedsproblem, viser en ny rapport.

Fedme er nu verdens største sundhedsproblem.
Fedme er nu verdens største sundhedsproblem.

Jo federe vi bliver, jo større chance er der også for, at vi må tage de dødelige eller invaliderende konsekvenser af livsstilssygdommene, der følger med. På verdensplan er overvægt nu en større trussel end sult, ifølge rapporten Global Burden of Disease.

Rapporten er udarbejdet med hjælp fra knap 500 forskere fra 50 forskellige lande. De har undersøgt den globale sundhed og mangel på samme i perioden 1990 til 2010. Sammenligningerne viser et stort skift i helbredet hos de forskellige landes indbyggere. Stort set alle lande har fået et fedmeproblem.

Ifølge rapporten melder alle lande - med undtagelse af afrikanske lande syd for Sahara - om voksende problemer med fedme. F.eks. i Mellemøsten, hvor antallet af mennesker, der er sundhedsskadeligt fede, er fordoblet  fra 1990 til 2010.

- Den såkaldte vestlige livsstil breder sig til resten af verden, og følgevirkninger er alle de samme, siger professor Ali Mokdad, som har været med til at udarbejde rapporten, til CNN.

Diabetes, blodpropper og hjerteproblemer er blandt de sundhedsproblemer, der følger med fedme og som nu for første gang ligger i toppen af listen over mest hyppige årsager til sygdom på verdensplan. Tidligere var det sygdomme, der relaterede sig til fattigdom og hungersnød, der skabte de største globale sundhedsudfordringer.

På den positive front er den gennemsnitlige levealder vokset betragteligt på verdensplan. Mænds gennemsnitlige levealder er blevet øget med 10,7 år, mens kvinder lever 12,6 år længere. Men det gennemsnitlige menneske tilbringer til gengæld sine sidste 14 år med at være plaget af sygdom.

- Vi har fundet ud af, hvordan vi kan holde mennesker i live efter et slagtilfælde, men de lever med følgevirkningerne i årevis derefter, siger Ali Mokdad til CNN.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.