Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FE: Udenlandsk stat har hacket danske universiteter

Hackere har på vegne af udenlandsk stat angrebet ansatte på danske universiteter. Ifølge USA er det iranere.

Det er »meget sandsynligt«, at en udenlandsk statslig aktør har forsøgt og er lykkedes med at "kompromittere" e-mailkonti hos flere ansatte på danske universiteter. Sådan lyder vurderingen fra Center for Cybersikkerhed, der ligger under Forsvarets Efterretningstjeneste..(Foto: Simon Læssøe/Scanpix 2014)
Det er »meget sandsynligt«, at en udenlandsk statslig aktør har forsøgt og er lykkedes med at "kompromittere" e-mailkonti hos flere ansatte på danske universiteter. Sådan lyder vurderingen fra Center for Cybersikkerhed, der ligger under Forsvarets Efterretningstjeneste..(Foto: Simon Læssøe/Scanpix 2014)

København. Ansatte på danske universiteter er i årene 2014 til 2016 blev udsat for succesfulde angreb på deres e-mailkonti.

Angrebene er blevet udført af en udenlandsk "statslig aktør", og USA siger, at de kommer fra Iran.

Det vurderer Center for Cybersikkerhed (CFCS), der ligger under Forsvarets Efterretningstjeneste.

Vurderingen bliver betragtet som "meget sandsynligt". Det er den største grad af sikkerhed, CFCS kan udtrykke i deres analyser.

I sin vurdering af angrebet nævner Center for Cybersikkerhed, at amerikanske myndigheder tidligere fredag har offentliggjort et anklageskrift mod iranske hackere på angreb mod universiteter i hele verden.

Ifølge de amerikanske myndigheder har målet været at stjæle akademiske data.

Danmark var på listen over 21 lande, som skulle være udsat for hackernes angreb.

- Cyberangrebet har i Danmark været målrettet medarbejdere ved specifikke danske universiteter med specialer inden for blandt andet økonomi, sundhed, kemi, fysik, geologi, miljø og transport, skriver Center for Cybersikkerhed.

CFCS vurderer, at det er sandsynligt, at aktøren bag angrebene har været særligt interesseret i disse fagområder.

- Men det er også muligt, at angriberne har forsøgt at misbruge adgange til medarbejdere på disse områder til at indsamle informationer på andre områder end de nævnte.

Hackerne har benyttet sig af såkaldte phishing-mails, hvor modtagere lokkes til at trykke på et link eller lignende, der lukker uønsket software ind i systemet.

Det er efterretningstjenestens vurdering, at risikoen for cyberspionage mod forskningsinstitutioner i Danmark er høj, og at angrebet afspejler dette.

Det er ikke oplyst, hvilke universiteter der er tale om.

Ifølge de amerikanske myndigheders anklageskrift er 100.000 e-mailkonti på universiteterne blevet angrebet. Angrebene har været succesfulde i 8000 tilfælde.

Ni iranere og en iransk virksomhed forsøges bragt for en domstol af de amerikanske myndigheder.

De amerikanske myndigheder beskriver sagen som en af de største statsstyrede hackerangreb nogensinde.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.