Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Farlige ftalater i vin og spiritus

Vin og spiritus kan også indeholde ftalater. De hormonforstyrrende stoffer kommer fra ståltankene, som vinen lagres i.

Undersøgelsen sætter ikke navn på de vine, der er ftalater i, men peger på et generelt problem i vinproduktionen.
Undersøgelsen sætter ikke navn på de vine, der er ftalater i, men peger på et generelt problem i vinproduktionen.

Hvis du drikker det reglementerede glas rødvin om dagen for sundhedens skyld, får du muligvis flere stoffer end deklareret på etiketten. Og nogle af dem er sundhedsskadelige (udover alkoholen).

En ny analyse af fransk vin og druebaseret spiritus viser, at kun 17 procent af prøverne slet ikke indeholdt ftalater af nogen art, og at hele 11 procent af dem indeholder et eller flere af de hormonforstyrrende stoffer i mængder som ligger over det tilladte i EU.

Læs undersøgelsen (engelsk), "Contamination of wines and spirits by phthalates"

 "Det er overraskende og meget interessant, at der er ftalater i vin. Vores holdning er, at vi helt skal af med ftalaterne. Man kunne påpege, at alkohol jo heller ikke er gavnligt i større mængder, men netop derfor skal man ikke have andre skadelige stoffer oveni," siger Claus Jørgensen, seniorrådgiver for miljø og samfundsansvar i Forbrugerrådet Tænk.

Ftalater er en gruppe af stoffer, der bruges som blødgørere af plastik og findes i mange former for emballage. Ftalater undslipper nemt og er overalt i vores miljø. De mistænkes stærkt for at have hormonforstyrrende virkning og bl.a. spille en rolle for brystkræft, som alkohol i forvejen med sikkerhed øger risikoen for.  

"Vores holdning er, at de værste af ftalaterne helt skal forbydes, og så længe det ikke kan lade sig gøre, skal vi have en mærkningsordning, selvom vi generelt ikke bryder os om at ansvaret lægges over på forbrugeren selv," siger Claus Jørgensen. 

Forskerne bag undersøgelsen af de franske vine mener, at ftalaterne vandrer over i vinen fra lagertanke af stål, der har en plastikbelægning på indersiden. De har analyseret plastikbelægningerne og fundet et højt niveau af ftalater af de fire typer, der anses for mest risikable. Næsten al vin i hele verden kommer omkring ståltanke af denne type undervejs i produktionen, så forskerne antager ud fra deres ret lille undersøgelse, at en større analyse vil finde tilsvarende niveauer af ftalater i alle slags vin, hedvin og vinbaseret spiritus.

"Som forbrugere kan vi ikke selv gøre ret meget for at sikre os mod ftalater. Det er myndighederne, der skal kontrollere at grænseværdierne ikke er overskredet. Men vi kan spørge i butikkerne, om der er ftalater i vinen og på den måde måske lave en bølge, der viser at efterspørgslen er der efter helt ftalatfrie varer," siger Claus Jørgensen.

Producenter af fødevarer skal selv fremlægge dokumentation for, at der ikke er afgivet stoffer i sundhedsskadelige mængder fra de materialer, som fødevarerne kommer i kontakt med. Fødevarestyrelsen kontrollerer dokumentationen og udtager stikprøver for at kontrollere, at reglerne overholdes. 

 Vin og spiritus er dog ikke hidtil blevet udtaget til analyse for ftalater, oplyser Fødevarestyrelsen til Berlingske.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.